Er komt geen nieuwe kerncentrale in Zeeland

Mocht energiebedrijf Delta, die nu de kerncentrale in Borssele exploiteert, ooit een vergunning krijgen voor de bouw van een tweede kerncentrale dan is Nederland het energiebedrijf kwijt.

Dat voorspelt Leen Harpe, fractievoorzitter van GroenLinks in de Provinciale Staten van Zeeland. Volgens Harpe is Delta met een vergunning voor de bouw van een kerncentrale veel geld waard. ‘Het Franse energiebedrijf EDF wordt dan de baas.’

Hij vindt dat nieuwe kerncentrales voor het buitenland worden gebouwd. ‘Duitsland kan het koelwater niet meer kwijt in de rivieren. Iedereen komt naar de kust met centrales, Vlissingen is een ideale locatie’, zegt hij in een interview met de PZC.

Hij antwoordt resoluut op de vraag of er in Borssele een tweede kerncentrale. ‘Dat is geen vraag voor GroenLinks. Dat gaat niet door’, aldus Harpe. ‘De opslag van het afval is het grote probleem. We willen het in Nederland niet en in het buitenland mag het niet. Als dat probleem niet is opgelost, kunnen we ook geen kerncentrale bouwen.’

Harpe zou daarin wel eens gelijk hebben, maar nog om een andere reden: de financiering. Het energiebedrijf dat de nieuwe kerncentrale gaat bouwen, moet daar zelf voor zorgen. De overheid zal niet bijspringen, heeft minister Maxime Verhagen al laten weten.

Delta schat de kosten van een nieuwe centrale op tussen de vier en vijf miljard euro. De financiële risico’s van de bouw en exploitatie van een kerncentrale zijn groot. Daarom is er in de geschiedenis nog nooit één is gebouwd waarbij de overheid niet (een deel) van de risico’s draagt.

De markt durft het zelfstandig niet aan, concludeerde ’s werelds grootste bank Citigroup al in 2009 (New Nuclear – The Economics Say No).

Hoe duurzaam is uw bedrijf?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Tweede kerncentrale komt er niet zonder overheidsgeld
Lees ook:Er komt voorlopig geen 2e kerncentrale in Borssele
Lees ook:Delta stelt aanvraag bouwvergunning 2e kerncentrale uit
Lees ook:Delta gaat voor kerncentrale en getijdencentrale
Lees ook:Tweede kerncentrale belangrijk voor Delta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.