Veilig e-mailen met een digitale handtekening

We zien steeds meer namaak e-mails die bovendien steeds beter worden: bijna niet meer van echt te onderscheiden! Zowel consumenten als organisaties zijn hiervan de dupe.  Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden voor het veilig verzenden van e-mail, bijvoorbeeld door het gebruik van een digitale handtekening.

Het gebruik van e-mail is niet meer weg te denken uit de hedendaagse communicatie. Helaas zorgt de populariteit van dit medium ook voor veel misbruik zoals spam en phishing; een ‘valse’ e-mail versturen of berichten onderscheppen is erg gemakkelijk voor cybercriminelen.

Valse facturen

Veel bedrijven versturen facturen via de e-mail. Op een factuur vermelden ze een bankrekeningnummer voor de betaling, en bijvoorbeeld een link om te betalen met Ideal. Cybercriminelen proberen zulke mails te onderscheppen en daarin de gegevens te veranderen. Zij passen de link aan die naar een betaalomgeving gaat om vervolgens met de inloggegevens te frauderen. Of ze passen het bankrekeningnummer aan zodat je als klant het verschuldigde bedrag naar de fraudeur overmaakt in plaats van naar de leverancier.

Maatregelen tegen  valse e-mails

Partijen die vaak slachtoffer zijn van phishing mails, zoals banken, waarschuwen hun klanten hier actief voor. Zij attenderen hun klanten er op dat je moet letten op zaken als de inhoud van de e-mail, afwijkende links en het afzend adres. Dat  valse e-mails tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn, maakt  het herkennen steeds lastiger. Een ondertekende e-mail biedt hierin extra zekerheid:  je kunt als ontvanger in het certificaat controleren of de e-mail bij het juiste bedrijf of persoon vandaan komt.  En in het geval dat het bericht tijdens verzending is aangepast, geeft een e-mail programma bij het openen van de e-mail een waarschuwing. Zonder waarschuwing weet je dus zeker dat de inhoud tijdens verzending niet is gewijzigd.

E-mail ondertekenen

Steeds meer bedrijven kiezen er daarom voor hun e-mailberichten te ondertekenen met een digitale handtekening. Een ingescand plaatje van een handtekening meesturen is hiervoor niet voldoende. Dat plaatje is makkelijk te kopiëren, onder andere e-mails te plakken en daardoor te misbruiken door criminelen. Een digitale handtekening is uniek verbonden aan het bericht dat verstuurd wordt, zonder dat het gekopieerd kan worden. Daardoor is voor de ontvanger duidelijk dat het bericht afkomstig is van een betrouwbare afzender en kan hij zien dat de inhoud van het bericht onderweg niet is gewijzigd.