De grootste verschillen tussen Android en iOS

Wordt het Android of iOS, iPhone 6s of Samsung Galaxy S7 dat is de grote vraag bij de aanschaf van een nieuw telefoontoestel. Twee totaal verschillende besturingssystemen met beide veel aanhangers. De één is niet beter dan de ander. Welk systeem je kiest, heeft puur te maken met je persoonlijke voorkeur. Om je keuze te vergemakkelijken hieronder vier belangrijke verschillen tussen Android en iOS op een rij.

 1. Connectiviteit
  Een belangrijk verschil tussen de iPhone en Android is de connectiviteit; het aantal manieren waarop je je mobiele telefoon aan kunt sluiten op andere apparatuur (via een kabel of draadloos via bijvoorbeeld Bluetooth of WiFi). Dit is bij Apple een stuk lastiger dan bij Android, aangezien Apple alleen connectiviteitsopties aanbiedt met apparatuur of software die door henzelf is goedgekeurd. Je kunt bijvoorbeeld alleen maar muziek of video’s streamen via apparaten compatible met de Apple’s Airplay technologie of via WiFi. Bij Android is het veel eenvoudiger om via standaard kabeltjes of SD kaartjes bestanden over te zetten van bijvoorbeeld telefoon naar computer.
 2. Interface
  Met de interface wordt datgene bedoeld dat je op je scherm te zien krijgt. Hoe wordt alles gepresenteerd op de telefoon? Maar ook: hoe kun je daar als gebruiker mee omgaan? De interface van iPhone is niet heel verschillend van de Android gsm’s. Bij beide telefoontypen heb je verschillende ‘home screens’, vergelijkbaar met een bureaublad van Windows, waarop je snelkoppelingen naar applicaties, websites, mappen en widgets plaatst. Je kunt direct naar de belapplicatie en hebt direct toegang tot de camera. Op beide systemen wordt eveneens gebruik gemaakt van notificaties vanuit applicaties. Een nieuw bericht in je Whatsapp of een verse Tinder match? Beide systemen brengen je meteen op de hoogte.
 3. Applicaties
  Apple heeft de App Store, Google gebruikt de Play Store. In de Play Store kun je in principe alles downloaden, terwijl het aanbod voor de App Store strenger wordt gecontroleerd op veiligheid.
 4. Toestellen
  Een groot verschil zit tot slot in het toestelaanbod van beide besturingssystemen. Voor Android zijn tientallen smartphones verkrijgbaar, van eenvoudig en betaalbaar tot luxe. Bij Apple ben je helaas beperkt tot enkele, vrij prijzige, iPhone toestellen.