De Raspberry Pi 3: alleen jouw fantasie kan de mogelijkheden beperken

raspberrypi.1Eind 2015 kwam de Raspberry Pi Zero op de markt. Tegenwoordig hebben ook de Raspberry Pi 3 en de Raspberry Pi 3B de technologische markt weten te veroveren. Niet verwonderlijk: een minicomputer met een dergelijk toepassingsgebied en binnen een dergelijk compact formaat (niet heel veel groter dan een creditcard): wie wil het nu niet in huis hebben. De mogelijkheden van de Raspberry Pi zijn dan ook eindeloos. 

Wat is het?

Vooraleer we van wal steken met heel wat technische details en besprekingen van het innoverend karakter van de Raspbarry Pi, is het misschien toch handig om heel even te recapituleren. Het gaat om een zogenaamde minicomputer met een open structuur en aldus met een zeer ruim toepassingsgebied.

Hoe werkt het?

Het gaat in feite om zogenaamde ‘singleboardcomputers’. Deze singleboardcomputers maken gebruik van een uiterst budgetvriendelijke ARM-processor, wat uiteraard ook de prijs van de Raspberry Pi stevig kan drukken. Het universeel karakter van deze minicomputer mag niet verbazen: hij werd aanvankelijk voor educatieve doeleinden ontwikkeld door de Cambridge University. Eigenlijk lijkt de hardware van de Raspberry Pi heel erg op die van de allereerste IBM Personal Computers: een open structuur en een GPIO-bus die het mogelijk maakt om een addon-board te koppelen. Gooi daar ook nog eens een CSI- en een DSI-connector bovenop (voor de koppeling van USB en eventuele displays) en je krijgt inderdaad een heel universeel computertje tegen een uiterst budgetvriendelijke prijs.

Toepassingsgebied

Allemaal goed en wel, maar wat die techneuten onder ons voornamelijk willen weten: “waar kan ik het allemaal voor gebruiken”. Wel, ten eerste, onze titel kozen we niet zomaar. De Raspberry Pi heeft een zeer uitgestrekt toepassingsgebied, enkel je creativiteit en fantasie beperken je. De volgende zaken moet je ten eerste zeker al weten en/of onder de knie hebben:

 • Multiboot: Tijdens de eerste installatie heb je de keuze om meer dan één besturingssysteem te selecteren. Kies voor een geheugenkaart met voldoende ruimte en je kan klakkeloos van besturingssysteem verwisselen.
 • The Pi Store: Inderdaad, ook de Raspberry Pi en zijn besturingssysteem (Raspbian) beschikken over een appstore. Het gaat hier zeker niet allemaal om betalende software, ook gratis is er heel wat software te vinden. Games en enkele voorgebakken toepassingen, maar voor het echte werk zal je toch in de Aptitude Package Manager moeten zijn.
 • De Aptitude Package Manager: Hier kan je open-source materiaal vinden die enkel via een root-account geïnstalleerd kan worden. Vooral hier zijn de mogelijkheden meer dan legio en enkel beperkt door je eigen fantasie.

Is dat helemaal duidelijk? Weet dan dat de mogelijkheden van de Raspberry Pi zo goed als eindeloos zijn. Benieuwd waarvoor de Raspberry Pi reeds zoal gebruikt werd? Wij gingen even tussen de programmaatjes en applicaties snuffelen en vonden volgende creatieve toepassingen:

 • Dynamische fietslamp: niet alleen geeft deze fietslamp helder licht, maar bovendien heeft hij ook instelbare standen én meet hij extra gegevens zoals de snelheid.
 • Arcadekast: Inderdaad, de Raspberry Pi en MAME (opensource emulator om arcade games te draaien) vallen gewoon te combineren waardoor je in theorie zelf jouw eigen arcadekast kan bouwen.
 • De FishPi: De FishPi kan volgens ons niet in dit rijtje ontbreken. De FishPi is een autonoom bootje met zonnepanelen die uiteindelijk de Atlantische Oceaan moet oversteken. Wij zijn uiteraard heel benieuwd of en wanneer dat zal lukken.
 • Domotica: Dat de Raspberry Pi en domotica heel vaak goede vrienden zijn, dat wist jij waarschijnlijk al. De Raspberry Pi kan dan ook met allerhande domoticatoepassingen gecombineerd worden. De applicatie SiriProxy maakt het mogelijk om te communiceren via spraakcommando’s, waarna deze commando’s worden doorgegeven aan de Raspberry Pi die bijvoorbeeld op de garagedeur of op de verlichting is aangesloten.

Voordelen van de Raspberry Pi

Voordelen benoemen van de Raspberry Pi is in feite echt kinderspel. Door zijn universeel karakter, zijn open aanbod aan toepassingsgebieden en zijn oneindig bereik aan potentiële toepassingen maken hem een echte krachtpatser in een miniformaat. Voor wie nog niet helemaal overtuigd is moeten volgende voordelen zeker grondig doorgenomen worden:

 • Zeer ruim toepassingsgebied, waarbij verschillende besturingssystemen en add-ons zijn toepassingsgebied steeds groter maken.
 • Miniformaat en daardoor makkelijk in te bouwen.
 • Universeel en open karakter: van apps tot add-ons, jij bepaalt.
 • Zeer budgetvriendelijk: maakt gebruik van een goedkope maar heftige ARM-Processor
 • Meer rekenkracht: generatie na generatie krijgt de Raspberry Pi een verhoogde capaciteit en rekenkracht. De mogelijke toepassingen nemen daardoor enkel en alleen maar toe, wat wij uiteraard enkel kunnen toejuichen.
 • Open sourcesoftware (gratis)

Nadelen van de Raspberry Pi

Alhoewel wij volledig overtuigd zijn van de Raspberry Pi, zou een review geen review zijn zonder ook af te ronden met de toepasselijke nadelen. Niet omdat wij geen fan zijn van de Raspberry Pi, maar wel omdat wij stiekem hopen dat ze opgepikt worden en in de allernieuwste versie handig omgezet worden in een nog beter model. Hoop doet leven, weet je wel .

 • Uiteraard is het qua mogelijke prestaties geen vervanging voor een computer, maar slechts als partner voor heel specifieke (doch handige) toepassingsgebieden.
 • De instructieset is niet voldoende uitgebreid: heel veel beginners zoeken daarom hun heil op het internet. Een handige instructiehandleiding zouden beginnelingen de eerste stappen echt moeten ‘aanleren’.
 • Niet alle benodigdheden zijn standaard meegeleverd, uiteraard valt dit door het ruim toepassingsgebied ook weer te relativeren. ‘Benodigdheden’ is inderdaad een ruim woord.

Zeer ‘intimiderend’ voor beginners: schrik niet, de mogelijkheden van de Raspberry Pi zijn dan wel eindeloos, maar alles werkt daarentegen wel met code. Heel vaak zien we dat de overstap naar een dergelijk besturingssysteem (code based) zeker niet vlekkeloos verloopt. Begin daarom niet als een kip zonder hoofd, maar lees eerst enkele handleidingen en instructiesets grondig door. Op internet zijn heel wat tutorials te vinden en ook verschillende YouTuber’s helpen je graag stap voor stap verder. Laat je bovendien ook niet afschrikken: een dergelijk code based besturingssysteem lijkt dan misschien wel heel ingewikkeld, maar het is zeker niet onoverkomelijk om het vrij snel onder de knie te krijgen.