Nieuwe kerncentrale komt er

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft nog maar nauwelijks aangekondigd dat hij dit jaar toestemming wil verlenen voor de bouw van een nieuwe kerncentrale of een gegadigde dient zich al aan.

Energieleverancier Electrabel wil een kerncentrale in de Eemshaven bouwen. Het bedrijf heeft binnenkort een gesprek daarover met de provincie Groningen, zei PvdA-lijsttrekker in Groningen William Moorlag tegen RTV Noord.

Het was al bekend dat de Belgische onderneming plannen heeft voor een kerncentrale in Nederland, bleek uit een opmerking vorig jaar van topman Gérard Mestrallet. ‘We hebben met belangstelling kennisgenomen van het positieve standpunt van de Nederlandse overheid over kernenergie. We willen graag met u samenwerken’, meldt het FD.

Een woordvoerder laat in een reactie op het bericht van RTV Noord weten dat Electrabel geen concrete plannen heeft om in de Eemshaven een kerncentrale te bouwen. ‘Zoals in december al door Gérard Mestrallet is aangegeven: wij hebben veel ervaring en kennis van nucleaire energie en wij willen daarin graag met de overheid samenwerken.’

De kerncentrale in Dodewaard is inmiddels ontmanteld. Volgens minister Verhagen zou het weggooien van Belastinggeld zijn om die weer in gebruik te nemen. De bewindsman verwacht eind volgend jaar een aanvraag te krijgen voor de bouw van een of twee kerncentrales. Hij zal ervoor zorgen dat er op zijn ministerie voldoende capaciteit en kennis aanwezig is om dergelijke aanvragen te behandelen, zei hij eerdere deze week tijdens een energiedebat in de Tweede Kamer.

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Verhagen zet plan nieuwe kerncentrales door
Lees ook:Er komt geen nieuwe kerncentrale in Zeeland
Lees ook:Samsung bouwt nieuwe chipfabriek in China
Lees ook:Delta stelt aanvraag bouwvergunning 2e kerncentrale uit
Lees ook:Water broedplaats voor sensortechnologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.