Japan heeft wel alternatief voor kernenergie

Kernenergie houd je niet tegen door er tegen zijn. Dit stelde PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom vanmorgen in een interview met het VARA-radioprogramma Vroege Vogels. ‘Kerncentrales zullen er komen zo lang er geen duurzame veilige alternatieven zijn.’

Hij zei dat er nu nog geen alternatieven voor kerncentrales zijn. In een reactie op Twitter liet Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace, hierop weten dat er wel degelijk andere mogelijkheden zijn, verwijzend naar het Japanse energy (r)evolution scenario dat focust op een combinatie van reductie van de CO2-uitstoot en duurzame energie.

Aardbeving Japan

Japan heeft tientallen kerncentrales. Vandaag werd bekend dat waarschijnlijk ook een derde in de problemen is gekomen nadat eerder twee andere kernreactoren oververhit raakten omdat de dieselpompen die voor de koeling moesten zorgen, waren uitgevallen door de Tsunami die volgde op een van de grootste aardbevingen in de geschiedenis.

Volgens Samsom is een kerncentrale bij een aardbeving redelijk veilig omdat de reactor automatisch stil valt. Maar dat er nu gevaar dreigt omdat er onvoldoende koelcapaciteit is nadat ook de dieselpompen die als back up voor de koeling zouden moeten zorgen het af lieten weten.

Er werd daarop gekoeld met zeewater. Ook werd de hitte die de reactor in de vorm van stroom produceert, gecontroleerd afgeblazen waardoor er radioactieve deeltjes in de lucht kwamen. Inmiddels zijn 10.000-den mensen geëvacueerd.

Samsom sprak van een desperate poging. Nu de reactor kapot is, wordt het zo warm dat het uranium vrij komt is in het stalen reactorvat met water. ‘Het is dan wel een probleem, maar omdat het nog steeds in het vat zit, is de situatie beheersbaar.’

Delta

In Nederland zijn er plannen voor twee kerncentrales. Energiebedrijven Delta en Electrabel zouden interesse hebben. Delta, die ook de kerncentrale in Borssele exploiteert, heeft al een vergunningaanvraag voor een tweede centrale ingediend en laten weten zich te kunnen vinden in de strenge eisen die de overheid aan de bouw stelt.

Je kunt de ontwikklelingen in Japan op je Apple iPhone volgen.

Foto beneden: HLN.be

Als je het voor het zeggen zou hebben, wat zou jij dan (deels) schrappen

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Delta en RWE eens over belang in 2e kerncentrale Borssele
Lees ook:RWE stopt investeringen in kernenergie
Lees ook:Brussel praat vandaag over Japanse kerncentrales (video)
Lees ook:Brussel: geen moratorium op bouw nieuwe kerncentrales
Lees ook:Delta gaat voor kerncentrale en getijdencentrale

2 reacties op “Japan heeft wel alternatief voor kernenergie

  1. Rens

    Las de poll niet goed en heb gestemd uitbreiding natuur, maar ben juist voor natuuruitbreiding en tegen kolencentrales ! We moeten gewoon eens met minder energie toe willen ! Als je als die verlichting op de weg en op industrieterreinen ziet dan valt er best met minder te doen! En nu je die kerncentrales in Japan ziet dat kunnen we de volgende mensen en dieren toch niet aandoen ! Denk toch eens even niet aan economie met z’n allen ! Dan kan je een keer een keer minder naar de Ikea so what ! Ps schrap die ene stem dus even bij natuur ! Thnx

      /  
  2. mm

    ” ‘Het is dan wel een probleem, maar omdat het nog steeds in het vat zit, is de situatie beheersbaar.’”

    Meneer Diederik Samsom, denk eens na! Na zo’n gigantische aardbeving is alles stuk. Te uiten dat het vat nu nog heel is én dat ie heel blijft terwijl er geen *fatsoenlijke* koeling mogelijk is, is gewoon zeer onverstandig.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.