JSF 100 miljoen: minister rekent met al geschrapte 2e motor

Minister Hillen van Defensie bevestigt in een Kamerbrief wat het TechnologieBlog vorige maand al meldde. De prijs van het tweede testtoestel van de JSF komt net onder de 100 miljoen euro uit: 99,2 miljoen euro om precies te zijn.

Het TechnologieBlog becijferde eerder al het bedrag van 100 miljoen euro. Al had dat wel betrekking op de aanschafkosten van 59,7 miljoen euro, inclusief bijkomende kosten waaronder reserveonderdelen. Nu ‘alleen’ de aankoop al op dat bedrag uitkomt, is de kans groot dat met bijkomende kosten de teller nog verder oploopt.

Opmerkelijk in de brief van minister Hillen aan de Tweede Kamer is dat prijs voor de tweede JSF van 99,2 miljoen euro inclusief de motor is.  Die maakt onderdeel uit van de deal is die Nederland met vliegtuigbouwer Lookheed Martin afsloot. De opvolger van de F16 zou worden gekocht op voorwaarde dat er orders voor het bedrijfsleven tegenover stonden. Die zouden voor een belangrijk deel uit de tweede motor moeten komen.

WikiLeaks

Uit een WikiLeaks-document van vorig jaar wijst blijkt dat toenmalig defensieminister Eimert van Middelkoop uit het project dreigde te stappen als de beloofde tweede motor er door de VS-bezuinigingen niet zou komen. Daarvoor had volgens hem de industrie te dure contracten afgesloten.

En dat is nu gebeurd. Vorige week sneuvelde de tweede motor in in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden door een onverwachte eensgezindheid onder Democraten en Republikeinen. De verwachting is dat ook de Senaat zal instemmen met de bezuiniging van 3,5 miljard dollar.

Als de tweede motor wordt geschrapt zou dat het Nederlandse bedrijfsleven wel eens een miljard euro kunnen kosten. Al nuanceert een woordvoerder van Nifarp die de belangen behartigt van bedrijven die aan de JSF meewerken, dat wel. ‘Beide zijn voor ons van belang.’

Als je het voor het zeggen zou hebben, wat zou jij dan (deels) schrappen

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Kamer wist alles van JSF
Lees ook:Bezuinigingen VS einde JSF
Lees ook:Misrekening kosten JSF
Lees ook:Defensie investeert, ondanks bezuinigingen
Lees ook:1 JSF kopen? 100 miljoen neertellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.