Ook onderhoud JSF duurder

Nadat de hogere kosten voor de JSF volop in het nieuws kwamen, steken nu ook verhalen de kop op dat de kosten voor onderhoud hoger zullen uitvallen.

Hooggeplaatste functionarissen binnen de luchtmacht van de Verenigde Staten vrezen dat de kosten voor het in de lucht houden van de Joint Strike Fighter, onderhoud en ondersteuning duurder uitvallen dan aanvankelijk begroot, meldt het JSF Nieuws.

Lockheed Martin heeft altijd geclaimd dat de onderhoudskosten lager zijn dan die van de F16, zo’n 8o procent per vlieguur minder. Dit is gebaseerd op de zogeheten Performace Based Logistics (PBL), een systeem voor logistieke ondersteuning dat de afnemer een vast hoog prestatieniveau garandeert tegen dezelfde of lagere kosten.

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over de JSF. Daarbij komt het ministerie van Defensie hoogstwaarschijnlijk onder vuur te liggen omdat het departement de Kamer informatie heeft onthouden over de hogere kosten van het gevechtsvliegtuig.

Die kunnen nog eens tot 78 miljard Amerikaanse dollar oplopen door de bezuinigingen die het Pentagon doorvoert.  De gevechtstoestellen kunnen daardoor per stuk wel eens zo duur worden dat het de doodsteek voor de JSF zou kunnen zijn.

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Kamer wil duidelijkheid over JSF
Lees ook:Kamer wist alles van JSF
Lees ook:Vandaag spoeddebat JSF
Lees ook:JSF ‘koopje’
Lees ook:Misrekening kosten JSF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.