Misrekening kosten JSF

Een ‘never ending story’. Zo kunnen we de voortgang rond de JSF inmiddels wel betitelen. Meldde het TechnologieBlog gisteren nog dat er een groot aantal WikiLeaks-documenten rond het gevechtvliegtuig naar buiten waren gekomen. Vandaag is er weer nieuws.

Uit antwoorden van defensieminister Hillen op Kamervragen blijkt dat de aanschafkosten voor één JSF vooralsnog uitkomen op 59,7 miljoen euro. Daar komen dan ook nog eens de jaarlijkse kosten van 3,9 miljoen euro bij voor het in de lucht houden en het onderhoud van één toestel.

De definitieve beslissing over de aankoop van de JSF wordt overgelaten aan het volgende kabinet. Rutte I ‘koopt’ al wel twee testtoestelen.

Het is de eerste keer dat de Kamer een omrekening krijgt voor alle kosten per toestel. Onlangs maakte Hillen al bekend dat het hele JSF-project 1,4 miljard euro duurder wordt dan de 6,2 miljard waarvan tot voor kort werd uitgegaan.

De vraag is overigens over de berekeningen die Hillen op de JSF loslaat kloppen. Een simpele rekensom die een basisschoolleerling kan maken, komt uit op 89.411.765 euro per toestel.

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Kamer wist alles van JSF
Lees ook:Kamer voor: 2e testtoestel JSF komt er (video)
Lees ook:1 JSF kopen? 100 miljoen neertellen!
Lees ook:Kamer wil duidelijkheid over JSF
Lees ook:Op JSF besparen met F16

Eén reactie op “Misrekening kosten JSF

  1. Herman Faas. em. pred.

    Het aanschaffen van JSF toestellen is een grote misser.
    Van het geld dat hieraan wordt uitgegeven zouden vele mensen,die bij defensie werken, gewoon gehandhaafd kunnen blijven.
    Wanneer het huidige kabinet wil bezuinigen, laat het dan wijs zijn
    en geen JSF-toestellen aanschaffen. Het wordt natuurlijk altijd duurder dan men ons aanvankelijk heeft voorgerekend of voorgespiegeld.En het zal wel zó zijn, dat als een JSF-toestel goed bevalt – en dat zal ongetwijfeld (gezien de voortschrijdende techniek) – er nog een stuk of wat aangeschaft zullemn worden.
    Wat heb je tenslotte aan twee, nietwaar? En waar blijft dan die beoogde bezuiniging? Niet aanschaffen dus en ontslagen ongedaan maken.
    Fransje
    Niet doen dus

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.