Vandaag spoeddebat JSF

Er is weer volop JSF-nieuws. Eind vorige week werd in de Verenigde Staten bekend dat het ontwikkeltraject wordt verlengd tot eind 2016. De testfase waarvoor Nederland in 2009 een toestel aanschafte zou dan pas eind 2016 kunnen starten.

Voor de nieuwe planning zijn 2000 extra vluchten nodig waarvoor 4,6 miljard Amerikaanse dollar meer moet worden neergeteld. Daarmee komen de totale ontwikkelingskosten op 55,4 miljard. Dit is een budgetoverschrijding van 21 miljard, maar liefst 60 procent. Uitgaande van de afname van zo’n 2700 JSF’s komt er alleen al 20 miljoen per toestel bij voor ontwikkelingskosten

Vandaag praat de Tweede Kamer in een spoeddebat over de beoogd opvolger van de F16. Daarbij komt het ministerie van Defensie hoogstwaarschijnlijk onder vuur te liggen omdat het departement de Kamer informatie heeft onthouden over de kosten van het gevechtsvliegtuig.

De Amerikanen kregen die informatie wel via hun ambassade in Den Haag. GroenLinks zal er vandaag weer voor pleiten uit het JSF-project te stappen. PvdA en D66 willen ook stoppen.

Het kabinet wil twee testtoestellen te kopen, de plannen daarvoor worden in maart aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Uit een geheim defensiedossier blijkt dat de kans aanwezig is dat de Joint Strike Fighter niet de opvolger van de F16 wordt. De bezuinigingen die minister Hillen op stapel heeft staan zouden daarvoor als reden worden genoemd, maar ook de kosten en de uitlopende planning kunnen een rol spelen. Zo wordt bijvoorbeeld nu al het aantal testvluchten van de JSF na niet gehaald.

In een commentaar van JSF-nieuws noemt auteur Geert Verf  het veelzeggend dat wordt geopperd om naar een Europese vervanger van de JSF  te kijken. De Saab Gripen zou een optie zijn waarmee volgens hem in één klap heel veel financiële problemen worden opgelost. Niet alleen voor de aanschaf, maar ook wat de exploitatie betreft. ‘De prijs per vlieguur ligt volgens deskundigen 50 tot 60 procent lager dan van de JSF. En dit telt dertig jaar structureel door in de defensiebegroting’. aldus Verf.

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Bezuinigingen VS einde JSF
Lees ook:JSF weer in zwaar weer
Lees ook:Ook onderhoud JSF duurder
Lees ook:Japan stapt in JSF
Lees ook:Misrekening kosten JSF

Eén reactie op “Vandaag spoeddebat JSF

  1. v.drunen

    waarom houden wij het niet europees .geld weer over de balk .

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.