Astronaut Kuipers waarschuwt minister Verhagen

De waarschuwing over de gevolgen van het nodeloos snijden in ruimtevaartsubsidies, waar het TechnologieBlog eerder over schreef, kreeg gisteren bijval tijdens een werkbezoek van minister Verhagen aan het Europese ruimtetechnologiecentrum Estec in Noordwijk.

Bezuinigingen zetten innovatie op een dood spoor en doen daarmee nieuwe orders de das om en zetten, bleek uit een opmerking van astronaut André Kuipers.

‘Investeren is volgens hem de enige optie om ook op termijn werk voor de sector te hebben. ‘Geld voor ruimtevaart is geen weggegooid geld, we verdienen het terug”, zei Kuipers gisteren in de Telegraaf.

Daar waar Nederland de geldkraan dichtdraait, pompen de buurlanden als Frankrijk en Duitsland  juist extra geld in de ruimtevaart. Bart Reijnen van het Nederlandse ruimtevaartbedrijf Dutch Space voorspelt dat Nederland aan die landen orders gaat kwijtraken.  Hij ziet dat nu al gebeuren. ‘Het ISS wordt door Estec geleid, maar verkast wel naar het Duitse Darmstadt.’

Dutch Space ondertekende gisteren twee ruimtevaartcontracten, samen goed voor meer dan 50 miljoen euro.

Lees ook:Weer order Dutch Space voor zonnepanelen Galileo-satellieten
Lees ook:JFK Greatest Man Award voor André Kuipers
Lees ook:Kabinet-Rutte verdrijft ruimtevaart
Lees ook:Astrononaut André Kuipers fotografeert lichtvervuiling vanuit ruimte
Lees ook:Astronaut André Kuiper rondt 1e experiment in ISS af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.