André Kuipers maakt nachtfoto’s van Nederland

André Kuipers heeft vanuit het International Space Station voor het eerst haarscherpe nachtfoto’s van Nederland gemaakt. De astroaut gebruikte voor de foto’s de Nightpod, een camera van het Nederlandse Cosine die als enige haarscherpe foto’s maakt van de nachtzijde van de aarde.

Kuipers fotografeerde vanuit het ISS de lichtvervuiling boven de Randstad.

De meeste lichtvervuiling wordt veroorzaakt om kassen bij Almere, langs de A12 bij Moerkapelle en Nieuwerkerk aan den IJssel, langs de A4 bij Stompwijk, bij Aalsmeer en bij Zaltbommel. Op de foto’s zijn de kassen te zien als grote gele bollen.

Verder vallen op luchthaven Schiphol, de Maasvlakte, Tata Steel, de steden Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

NightPod

De NightPod is een camera speciaal gemaakt voor in de ruimte. De intelligente software van de Nederlandse vinding rekent af met de problemen die nachtfotografie in de ruimte met zich meebrengt. Het ISS scheert met 25.000 km per uur langs de aarde en daardoor is het onmogelijk om met conventionele camera’s goede, scherpe foto’s te maken.

Door de lange sluitertijden die nodig zijn om voldoende licht te vangen ontstaat er al gauw bewegingsonscherpte. De NightPod compenseert iedere beweging van het ruimtestation door het automatisch volgen van ingevoerde locaties op aarde. Het onderwerp blijft zo in het midden van de zoeker zodat het uiteindelijke beeld scherp is.

‘De astronauten zijn enthousiast over het gebruik van NightPod,’ zegt Massimo Sabbatini, hoofd van het Erasmus Centre in ESA’s Directorate of Human Spaceflight & Operations. ‘De beelden zijn scherper en hebben meer detail dan foto’s van de vorige missies.’

ESA

Het was André Kuipers zelf die ESA benaderde met het verzoek of het mogelijk was om een camera mee te nemen die in staat zou zijn om de aarde haarscherp bij nacht te kunnen fotograferen. Hij wilde de hoeveelheid lichtvervuiling in kaart brengen, de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door het gebruik van kunstlicht.

Omdat ESA het belang inzag van zijn verzoek werd het Nederlandse technologiebedrijf Cosine benaderd. Met nog zes maanden te gaan werd het Leidse bedrijf als enige in staat geacht om met zijn fysici en ingenieurs de klus op tijd te klaren. Cosine kreeg hierbij financiële steun van het Netherlands Space Office en het Directorate of Human Spaceflight van ESA. De camera werd getest bij ESTEC, de Nederlandse vestiging van ESA.

Lees ook:Astrononaut André Kuipers fotografeert lichtvervuiling vanuit ruimte
Lees ook:Astronaut André Kuiper rondt 1e experiment in ISS af
Lees ook:André Kuipers veilig terug op aarde
Lees ook:JFK Greatest Man Award voor André Kuipers
Lees ook:André Kuipers moet weer leren lopen (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.