We betalen volgend jaar al met de smartphone

Het is dichterbij dan we denken, digitaal betalen met je smartphone waar een NFC-chip inzit. En daarbij zou Nederland het doorgaans zo tech georiënteerde Amerika wel eens rechts kunnen inhalen.

De VS kan vanaf 2015 zonder fysiek geld, voorspelt van PayPal-topman Scott Thompson op het bedrijfsblog. ‘Wij geloven dat in 2015 digitaal geld door alle winkels in de Verenigde Staten wordt geaccepteerd, zowel in de winkel op de hoek als in supermarktketen Walmart’, schrijft Thompson.

De vraag is of hij niet al te veel voor de troepen uitloopt. Pas sinds maart heeft het mobiele besturingsysteem van Google ondersteuning voor mobiel betalen. Later dit jaar test het techconcern in San Francisco het systeem dat inmiddels Google Wallet is gedoopt. Met een Nexus S-telefoon kan dan in deelnemende winkels worden betaald.

Maar overtuigd van de mogelijkheden, is PayPal al aan het experimenteren geslagen. Vijf werknemers in San Francisco betalen hun aankopen alleen nog maar digitaal. De afhandeling gebeurt, vanzelfsprekend, door PayPal.

KPN

Als het aan KPN en de banken ligt kan mobiel betalen in Nederland al drie jaar eerder. Het gas gaat er volop op om al volgend jaar met digitaal te kunnen betalen. In het tweede kwartaal 2012 wordt daarvoor begonnen met de uitrol van NFC-chips die mobiel betalen mogelijk moeten maken.

KPN maakt deel uit van een joint venture voor mobiel betalen waarin ook T-Mobile, Vodafone, ABN Amro, ING en Rabobank participeren. De samenwerkende partijen gaan een platform opzetten voor betalingen met de NFC-chip. Deze maand zijn de eerste gesprekken met leveranciers van apparatuur. Na een test in een kleine stad wordt het systeem dan landelijk ingevoerd. Volgens verwachting het derde kwartaal volgend jaar.

‘We willen de markt domineren om te voorkomen dat een andere grote speler ons voor zal zijn’, vertelde Peter Van Leeuwen, strategy en business development manager voor KPN eerder op de Mobile Money Summit in Singapore.

Dat zou volgens hem moeten voorkomen dat banken en telecombedrijven straks alleen maar fungeren als doorgeefluik van derden.

Bent u een gadget freak?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Digitaal betalen serious business
Lees ook:Frauderen met dippen kan wel (video)
Lees ook:Boeing werkt aan mobiel bellen en internet
Lees ook:VS waarschuwt voor problemen met JSF
Lees ook:Astronaut Kuipers waarschuwt minister Verhagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.