Grip op toeleveringsketen zet Apple op winst

Grip op de toeleveringsketen is essentieel als techmerken de strijd om de consumenten willen winnen. Apple doet dat heel goed.

De redactie van het TechnologieBlog kan niet anders dan dat beamen na het lezen van het bericht dat het bedrijf een recordbedrag van 11 miljard US dollar heeft gereserveerd voor componenten en productiekosten.

Het bedrag dat Apple hiervoor apart zet, steeg binnen een kwartaal met iets minder dan 40 procent en was daarmee hoger dan ooit. Een jaar geleden bleef het gereserveerde bedrag nog op 4,9 miljard dollar steken.

Daarmee controleert de techgigant de toeleveringsketen, met name in Zuid-Oost Azië waar het bedrijf de productie van iPads en iPhones heeft uitbesteed aan landen als Vietnam en Thailand.

Wachttijden iPad2

Met name voor andere tabletmerken wordt het daardoor moeilijk om aan componenten te komen. Door de macht over de  toeleveringsketen, snijdt Apple concurrenten al op voorhand de pas af. Andere tabletmerken lopen daardoor al achter de feiten aan, nog voordat er een product op de markt komt.

De maatregelen van Apple voorkomen niet dat de wachttijden van de iPad2 verder oplopen. Apple produceert de komende maanden een groot aantal van de tweede generatie iPads. ‘Maar of we daarmee aan de vraag kunnen voldoen, weet ik niet’, zei de vervanger van Steve Jobs, Tim Cook tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers.

Bent u een gadget freak?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Apple vreest kanibalisme iMac niet: tabletmarkt wordt groter dan PC-markt
Lees ook:Apple verslaat Google en is nu wereldmerk nr. 1
Lees ook:iPad4 krijgt scherm met hogere resolutie
Lees ook:Wachtlijsten iPad2 lopen verder op
Lees ook:iPad mini komt niet, is er al!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.