Politie gaat vingerafdrukken op straat scannen

Nadat gisteren de Rotterdamse RET aankondigde camera’s met gezichtsherkenning in het openbaar vervoer te gaan gebruiken om zo raddraaiers er uit te pikken, meldt de NOS vanmorgen dat de politie op straat digitaal vingerafdrukken gaat scannen.

Het nieuws komt opmerkelijk genoeg kort nadat een rechter bepaalde dat een vingerafdruk op het paspoort verplicht is. Privacy is geen reden dat te weigeren omdat die niet van iedereen in een centrale database worden opgeslagen. De politie doet dat overigens wel, maar dan gaat het alleen om vingerafdrukken die met een gerede aanleiding zijn afgenomen. De vingerafdrukken die op straat worden gescand, worden met die bestanden vergeleken.

Volgens de NOS gaat het systeem vooral gebruik worden om illegale vreemdelingen er uit te pikken. Ook komt zo boven water of er nog een boete of een gevangenisstraf open staan.

Een proef met een apparaat, een soort smartphone, die voor het scannen wordt gebruikt loopt al. Zo’n 125 agenten verspreid over heel Nederland werken inmiddels met de scanner. De vingerafdrukscan wordt in het najaar ingevoerd. De politie moet wel een aanleiding hebben om de check uit te voeren. Agenten konden al via hun Blackberry informatie opvragen over iemands identiteit.

Gezichtsherkenning RET

Het Rotterdamse vervoersbedrijf slaat alleen gezichtskenmerken op van mensen met een ov-verbod. De camerabeelden worden door het systeem in een paar seconden vergeleken met de informatie die is opgeslagen. Aan de hand van echte foto’s kan die controleur alsnog een extra check doen.

Het systeem voor gezichtsherkenning dat het Rotterdams vervoersbedrijf introduceert, bestaat in mini-uitvoering ook voor de iPhone en wordt dor de Amsterdamse politie al gebruikt. Agenten kunnen daardoor razendsnel het gezicht van een verdachte vergelijken met dat van de tienduizenden gezichten in de politiefotodatabase.

‘Ook andere korpsen kijken of ze gezichtsherkenning kunnen gaan gebruiken’, zei Ronald Hack, van Logica, het bedrijf dat het systeem leverde aan de Amsterdamse politie, tegen de Pers.

Lees ook:Robot ingezet bij booby traps flat Denver schutter première Batman-film
Lees ook:Hightech boodschappenhulp
Lees ook:Pincodes en wachtwoorden veilig in digitale kluis (video)
Lees ook:YouTube patenteert gezichtsherkenning
Lees ook:Miljoenensubsidie voor ‘slimme’ havens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.