Moderne boer wekt eigen stroom op

Heb jij ook nog zo’n idealistisch beeld van een keutelboertje op klompen? De bedenkers van verpakkingen en reclame willen ons dat doorgaans wel graag laten geloven. De hang naar het romantische platteland verkoopt nu eenmaal.

Maar in werkelijkheid is het beeld vaak totaal anders. Moderne boeren houden de koeien het merendeel van de tijd op stal en zetten hightech middelen in om een optimaal rendement te halen.

t

Een voorbeeld daarvan is het elektronische voedersysteem, een robot die voor de koeien langs rijdt en elke koe precies de juiste hoeveelheid brokken geeft exact afgestemd op het gewicht en de gesteldheid van Berta 13 of Greta 88. Boer Pieter Seldenrijk uit Eemnes heeft als een van de eersten zo’n geavanceerde melkrobot rondrijden. Een robot in de moderne stal is overigens niet nieuw, er is ook al een melkrobot die de boer bij z’n vieze karweitjes helpt.

Hij gaat ook op andere fronten met z’n tijd mee. Zo voorziet de boerderij voor (een deel) in de eigen stroombehoefte door zonnepanelen op het dak. En een beetje romantisch blijft het bij boer Pieter wel, zo is zijn land omheind met romantische hekken. Blijft het toch een leuk plaatje.

Foto: Burgemeester Roland van Benthum van Eemnes heeft het eerste hek officieel in gebruikgesteld (foto: CDA, Eemnes)

Lees ook:Niet opwaaiende jurk en mestrobot samen op TV – filmpje
Lees ook:Robonaut checkt in ISS sensoren, meldt hij op Facebook
Lees ook:Robot twittert vanuit de ruimte
Lees ook:Robotjeep gaat op weg naar de maan
Lees ook:TU Delft combineert robot-techniek in Robot Instituut (video)

Eén reactie op “Moderne boer wekt eigen stroom op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.