Update effect ramp Japan voor techindustrie (video)

Drie weken na de aardbeving in Japan worden de catastrofale effecten van de ramp en daaropvolgende Tsunami voor de industrie in de Japan pijnlijk zichtbaar.

Zo is een fabrikant van wafers, goed voor een 20 procent-aandeel op de wereldmarkt, compleet verdwenen en vaagden de vloedgolf ook de productiefaciliteiten weg van belangrijke onderdelenleveranciers.

Mede daardoor kampt een groot aantal Japanse elektronicamerken met productieproblemen.

Eerder al meldde het TechnologieBlog dat Sony de productie vanwege een onderdelentekort moest stil leggen. Ook de stroomvoorziening legt bedrijven aan banden. Autofabrikant Toyota denkt daarvoor een oplossing gevonden te hebben door roulerend te produceren.

Ook een dual source-beleid, waaarbij levering door andere ketenpartners wordt overgenomen, is een alternatief om de productie toch draaiende te houden.

iPad2

Dat bedrijven hun productie flink hebben moeten terug draaien, blijkt ook uit de inkoopmanagersindex, een graadmeter voor economische groei.

In de periode van 11 maart (de dag van de aardbeving) en 25 maart is de index met 6,5 punten gedaald tot 46,4. In de tien jaar dat de index bestaat is dit de grootste daling in een maand tijd. Een uitslag onder de 50 duidt op krimp. Daarboven is er sprake van groei.

Nadat het er aanvankelijk op leek dat de levering van de iPad2 als gevolg van de ramp in Japan verder vertraagd zou worden, bleek dat verscheping zoals gepland zou plaatsvinden. Vrijdag de 25e maart is de iPad2 massaal over de toonbank gegaan.

Het filmpje geeft een update, het item over Japan begint na twee minuten.



Er zijn geen polls beschikbaar op dit moment

Lees ook:Situatie Japan geen gevaar voor levering iPad2
Lees ook:Ramp Japan legt productie Sony lam
Lees ook:Oplossing voor tekorten door aardbeving Japan
Lees ook:Situatie Japan stuwt onderdelenvraag
Lees ook:Ramp kost Japanse game-industrie miljoenen aan omzet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.