Vinding maakt display tablet en smartphone vuilafstotend (video)

Fog-free glass. Zo noemen wetenschappers van het MIT hun nieuwe vinding: glas dat niet beslaat. Bovendien is het glas ook water- en vuilafstotend en heeft het een verminderde reflectie. Dit bericht Tweakers.net

Door een nanostructuur, een nanocoating, rollen waterdruppels van het glas en kan vuil zich er niet aan hechten terwijl invallend licht vrijwel volledig wordt doorgelaten.

De onderzoekers hebben de nano-patronen gemaakt met behulp van halfgeleidertechnieken. Daarbij werd een roosterpatroon met fotoresist op het glas aangebracht en de laagjes glas geleidelijk verwijderd. Daardoor ontstaan nano-patronen op het glas met kegelvormige uitsteeksels van ongeveer 200 nanometer in doorsnee en ongeveer één micron hoog. De structuren zouden in de toekomst direct in halfvloeibaar glas gedrukt kunnen worden.

Daardoor kan het glas in een breed scala aan toepassingen gebruikt worden, waaronder in autoruiten en in touchscreens van tablets of smartphones om ze vocht- en vuilafstotend te maken. Maar een mogelijkheid zijn ook zonnepanelen die dan nauwelijks schoongemaakt hoeven te worden en daardoor een verhoogd rendement halen.

Lees ook:Virus maakt batterij met lange levensduur – filmpje
Lees ook:iPhonescherm-maker Corning investeert in ‘slim glas’ (video)
Lees ook:Apple iPod nano wordt horloge – filmpje
Lees ook:Intel, Toshiba en Samsung ontwikkelen 10 nm-technologie
Lees ook:Massaproductie iPhone 5 gestart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.