Megapotentie schone technologie blijft onbenut

Nederland kan internationaal koploper worden in schone technologie. De bedrijven in die sector hebben de potentie om uit te groeien tot een gezamenlijk omzet van maar liefst 8,6 miljard euro in 2015. Nu zetten de cleantechbedrijven nog zo’n 1,8 miljard euro om.

De instabiele overheidsregulering wordt door de bedrijven als belangrijkste belemmering genoemd; (subsidie)regelingen, zoals de Stimulerings Regeling Duurzame Energie worden te snel en te vaak gewijzigd. Ook wordt er de thuismarkt onvoldoende gestimuleerd en zijn de Nederlandse banken volgens de ondernemers teveel risicomijdend.

Dit zou kunnen verklaren waarom Nederland met schone technologie steeds meer achterop raakt. Uit onderzoek dat Roland Berger Strategy Consultants in opdracht van het Wereldnatuurfonds uitvoerde, blijkt dat Nederland wereldwijd nu een 18e plaats inneemt. Tijdens het vorige onderzoek was dat nog een 17e plaats.

De lijst wordt door Denemarken aangevoerd, het land scoort met name door de grootschalige windenerergie hoog.

China koploper

China is in alle opzichten recordhouder: een winststijging van 77 procent in schone technologie, met een absolute waarde van 45 miljard euro. China doet het zo goed door gericht beleid en ondersteuning, onder andere door goedkope leningen aan cleantech-bedrijven. Ook investeert het land veel in onderzoek. Daarnaast is de infrastructuur voor de verspreiding van duurzame energie sterk verbeterd.

Wereldwijd groeide de markt voor schone technologie met 31 procent, 19 procent meer dan verwacht.

Hoe duurzaam is uw bedrijf?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Nokia Lumia 520 wereldwijd meest verkocht (video)
Lees ook:Chinese handelsreis levert megaorder aan zonnecellen op
Lees ook:Nederlandse internet snelste van Europa
Lees ook:Sluiten kerncentrales kost Duitsland 1.700 miljard euro
Lees ook:Intel neemt belang in ASML (video)

2 reacties op “Megapotentie schone technologie blijft onbenut

  1. Jopie

    “De bedrijven in die sector hebben de potentie om uit te groeien tot een gezamenlijk omzet van maar liefst 8,6 miljard euro in 2015. Nu zetten de cleantechbedrijven nog zo’n 18 miljard euro om.”

    Miljard, miljard. Je zult de tweede keer miljoen hebben bedoeld?

      /  
  2. Marguerite Tachet

    Jopie, dank je wel dat je me op de verschrijving wees, in het bedrag van 18 miljard miste een komma, dat moet 1,8 zijn en heb ik inmiddels aangepast.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.