Wereldprimeur: Vincent van Gogh in 3D naar de Beurs van Berlage

In de Beurs van Berlage is vanaf 15 september een wereldprimeur te zien: voor het eerst in de geschiedenis worden 3D animaties van schilderijen gebruikt om het werk van een wereldberoemde schilder toegankelijk te maken.

Dit gebeurt in de tentoonstelling Van Gogh, My Dream Exhibition. Deze technologie, zoals gebruikt in bioscoopfilms, toont de beweging en gelaagdheid in het werk van Van Gogh, onthult nieuwe details en brengt de werken tot leven.

Voor deze tentoonstelling zijn behalve de 3D animaties ook ruim 200 werken van Van Gogh onder begeleiding van David Brooks met zorg digitaal hersteld en op kleur gebracht in perfecte reproducties. Het doel is Van Gogh te laten zien zoals hij het zelf moet hebben bedoeld.

Aangrijpende effecten
De 3D animaties zijn gemaakt door een team van experts, ontwerpers en filmmakers met grote ervaring met 3D stereoscopie. Ze waren onder meer betrokken bij de eerste Nederlandse 3D speelfilm Nova Zembla. In ruim vier maanden tijd hebben ze 7 spectaculaire 3D animaties gemaakt waarin meerdere werken van Van Gogh te zien zijn.

Iedere animatie maakt gebruik van andere mogelijkheden die 3D biedt. Het populaire werk Amandelbloesem deint rustig in de wind terwijl Korenveld met kraaien juist overweldigend beangstigend wordt. Andere animaties leggen verbanden tussen verschillende werken uit het oeuvre van Van Gogh die normaal niet te zien zijn. Zo laat de animatie Aardappeleters zien hoe dit werk zich ontwikkelt van schets tot het uiteindelijke meesterwerk.

Eenmalig in Nederland
De tentoonstelling Van Gogh, My Dream Exhibition is te zien van 15 september 2012 tot 19 mei 2013 in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Daarna gaat de tentoonstelling internationaal op tournee. Vanuit diverse landen is interesse getoond in deze innovatieve tentoonstelling.

 

Lees ook:Schilderij Vincent van Gogh manipuleren (video)
Lees ook:Giga 3D-projectie Coca Cola (video)
Lees ook:Opruimen brandstofstaven Fukushima met op afstand bestuurbare kraan (video)
Lees ook:Techart op grensvlak met leven (video)
Lees ook:Lancering iPhone 5: A6-chip, 4G en in-cell technologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.