Robots gaan iPad en iPhone maken

Om goedkoper te kunnen produceren, gaat de Taiwanese technologiegigant Foxconn de komende drie jaar een miljoen robots aan het werk zetten.

Het bedrijf heeft nu al zo’n 10.000 robots in dienst. Daar komen er nu elk jaar 300.000 bij, heeft Terry Gou, oprichter en topman bij Foxconn, laten weten.

t
Productie iPhone en iPad

Foxconn, dat computer-onderdelen maakt en eindproducten assembleert, behoort tot de grootsten ter wereld. Er rollen onder meer tablets en smartphones van Nokia en Sony van de lopende band. Ook de iPhone en de iPad worden er gemaakt.

Bij de onderneming werken 1,2 miljoen mensen, waarvan een miljoen in Zuid-China. In de kuststreek, met name in de stad Shenzhen in de provincie Guangdong, stijgen de lonen. Behalve nieuwe productiefaciliteiten in het goedkopere Chinese binnenland, moeten ook het ‘in dienst nemen’ van de robots de loonkosten verlagen.

De robots gaan eenvoudige werkzaamheden verrichten, zoals verven, lassen en assembleren.

Apple

De Apple-leverancier realiseerde eerder lage loonkosten door minimale salarissen uit te betalen en van de medewerkers een hoge productie te verlangen. Nadat het bedrijf door de slechte arbeidsomstandigheden in opspraak was geraakt, werden de lonen verhoogd. De gerobotiseerde productie moet de winstmarge die door de stijgende loonkosten onder druk kwam te staan weer opschroeven.

De Foxconn-topman deed geen uitspraken over mogelijke gedwongen ontslagen.

#IndustrieBlog

Het Industrieblog berichtte eerder al dat Apple mede zo succesvol is omdat de techgigant tot ver in de toeleveringsketen grip op de supply chain heeft.  In ruil voor exclusiviteit in de eerste periode dat een product op de markt komt, koopt Apple (een deel) van de productielijn van de belangrijkste leveranciers, waaronder Foxconn. Het Taiwanese bedrijf zou dit jaar nog 25 miljoen iPhones moeten assembleren.

Bent u een gadget freak?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Apple produceert iPad voor het eerst buiten China
Lees ook:Datum genoemd voor komst iPhone 5: juni
Lees ook:iPhone 5 volgende maand te koop
Lees ook:iPhone 5 geeft Samsung Galaxy S III het nakijken
Lees ook:Intel gaat geen processoren maken voor iPhone of iPad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.