Even geen Hosanna-verhalen voor Apple

Wij van het TechnologieBlog hadden er al wat eerder over gelezen, maar konden het nauwelijks geloven. Bovendien kwamen we niet verder dan één bron die het meldde. En met het aloude journalistieke principe ‘één bron is geen bron’, hebben het er daarom maar bij gelaten . Maar nu de chique zakenkrant The Financial Times er ook mee komt, is dat voor de redactie genoeg reden om er melding van te maken.

Apple wordt er in China van beschuldigd het niet zo nauw te nemen met milieu of niets te doen tegen de gezondheidsproblemen van arbeiders in fabrieken waar onze zo gewilde Appel-hebbedingetjes worden gemaakt. Apple soort op die punten het laagst op een lijst met 29 technologiemultinationals die is opgesteld door 36 milieuorganisaties.

De groep komt ook met concrete voorbeelden, zoals de 49 arbeiders van de Lianjian Technology fabriek waar touchscreen modules worden gemaakt voor de mobiele Apple-apparaten. Zij belandden in 2009 door vergiftiging met het chemische schoonmaakmiddel n-hexane in het ziekenhuis. De werknemers hebben geen reactie van Apple op hun klachten gekregen. Het is juist door die houding van het techconcern dat Apple slechter scoort dan andere merken.

‘Apple gedraagt zich wat dat betreft anders dan de andere grote merken’, zei Ma Jun, directer van het Institute of Public and Environmental Affairs, tegen de FT.

Apple claimt strenge controles uit te voeren, zelfs ook van de leveranciers van hun leveranciers. Volgens een woordvoerder voldoet 61 percent van de onderzochte fabrieken aan de eigen strenge regels met betrekking tot veiligheid en 83 procent waar het gaat om blootstelling aan chemische stoffen. Het betreffende schoonmaakmiddel wordt inmiddels niet meer gebruik.

Ook Nokia, LG en SingTel doen het ook niet zo goed, maar altijd nog beter dan Apple. Bedrijven die de goedkeuring van de groep kunnen wegdragen zijn HP, BT, Alcatel-Lucent, Vodafone, Samsung, Toshiba, Sharp en Hitachi die wel reageren op de kritiek en daar stappen tegen ondernemen.

De groep van milieu-organisaties staat onder streng overheidstoezicht en is ruim een jaar bezig om bewustzijn te creëren bij de multinationals op deze gebieden.

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Apple, Microsoft en Dell werken aan duurzame grondstoffen
Lees ook:Apple laat oog op Tesla vallen
Lees ook:Samsung blijft chipsleverancier voor iPhone 5
Lees ook:Japanse productie Sony op schema
Lees ook:Google en Motorola pakken iPhone 4S van Apple aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.