Kamer wil duidelijkheid over JSF

De Tweede Kamer houdt binnenkort een spoeddebat over de JSF.

Daarbij komt het ministerie van Defensie hoogstwaarschijnlijk onder vuur te liggen omdat het departement de Kamer informatie heeft onthouden over de kosten van het gevechtsvliegtuig, de beoogde opvolger van de F16.

Al in 2007 was bekend dat het budget ontoereikend was om 85 toestellen aan te schaffen. Om dat te kunnen omzeilen liet toenmalig staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap weten dat dat de JSF’s niet in een keer, maar gefaseerd zouden worden aangeschaft.

Als ‘oneigenlijke’ reden gaf hij hiervoor op dat die gefaseerde aankoop het mogelijk maakte om in te kunnen spelen op militaire ontwikkelingen, waaronder het gebruik van onbemande vliegtuigen. Feitelijk was dat een rookgordijn omdat geldgebrek een onderliggende reden voor deze beleidslijn was.

PvdA, D66 en GroenLinks willen nu opheldering van defensieminister Hans Hillen, meldt de NRC.

Het is niet de eerste keer dat de Kamer onjuist door het ministerie van Defensie is geïnformeerd, maar volgens een een woordvoerder is alle informatie met de Kamer gedeeld.

Kosten

De PvdA denkt dat de F16 langer mee kan, PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink heeft daarom gevraagd hoeveel vlieguren de F16′s in 2010 hebben gemaakt. Op basis van die gegevens zou er meer inzicht komen in het aantal toestellen dat er vliegt, hoe lang en de onderhoudskosten die dat met zich meebrengt.

Ook de aanschafkosten van het gevechtsvliegtuig zijn een terugkerend onderwerp van gesprek. Nadat minister Hillen aanvankelijk liet weten dat één toestel op een kleine 60 miljoen euro uit zou komen, bleek als snel daarna dat hij het daarmee niet haalt. Inclusief reserveonderdelen en onderhoud moet er voor één JSF zo’n slordige 100 miljoen euro worden neergeteld. Maal 85. Tel uit je winst!

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Kamer wist alles van JSF
Lees ook:JSF ‘koopje’
Lees ook:PvdA weet te weinig over JSF
Lees ook:JSF weer duurder
Lees ook:Bezuinigingen VS einde JSF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.