JSF ‘koopje’

Een slordige 100 miljoen euro. Zo veel kost de nieuwe JSF per stuk. Saillant detail: het ministerie van Defensie heeft de Tweede Kamer steeds voorgehouden dat de Joint Strike Fighter ‘slechts’ op 49,5 miljoen euro per stuk zou uitkomen.

Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat de Tweede Kamer niet altijd over actuele gegevens van de aankoop beschikte. Daardoor waren Kamerleden niet in staat hun controlerende taken uit te voeren, schrijft de krant vandaag.

t

Begin december liet minister Hillen de de Kamer nog weten dat de kosten voor de  85 toestellen zo’n 1,4 miljard hoger uitvallen. Ondanks de ontstentenis van de bewindsman over deze onverwachte budgetverhoging blijven de orders maar binnenstromen.

Zo meldde de Nifarp, de organisatie voor Nederlandse ondernemingen die meewerken aan de JSF, vorige maand acht nieuwe overeenkomsten, waaronder voor Stork en Fokker.

Metaalbedrijf KMWE wist zelfs op eigen houtje een contract binnen te slepen voor de levering van onderdelen van de JSF.

Lees ook:Kamer wist alles van JSF
Lees ook:JSF 100 miljoen: minister rekent met al geschrapte 2e motor
Lees ook:Groen licht voor JSF: Kamer besluit tot aanschaf 37 toestellen
Lees ook:Resultaten ASML beter dan eigen voorspellingen
Lees ook:Kwart minder omzet voor ASML

3 reacties op “JSF ‘koopje’

  1. H.D.B. Go

    Het is me geen verschil of de stukprijs van een JSF € 49,5 miljoen
    of € 100,00 bedraagt. Het toestel is nog niet eens productierijp. Tel uit je winst. Goedkoper alternatief dan maar. De Eurofighter van de EU consortium, de Franse Rafala, de Zweedse Grippen, de Russische Sukhoi 27, de Mig 35?

      /  
  2. Jack de V.

    Dit is veel en veel te duur en het is nog lang niet zeker of het hier bij blijft…… Zie bijstellen van gewenste aantallen US airforce naar beneden. Betekent een nog hogere stuksprijs… Kortom, niet meer haalbaar voor onze luchtmacht en beschikbaar budget / besparingen. Die orders voor NL industrie zijn leuk, maar zijn nog steeds peanuts. Blij met een dooie mus terwijl bijv. Saab voor de Gripen NG volledige (!!!!) compensatie voor de NL industrie heeft aangeboden (een slordige 5 miljard). Beter 85 gripens voor 5 miljard dan 50 of nog veel minder Jsf’jes voor minstens 8 miljard. ZOEK DE VERSCHILLEN..!! In het ene geval hebben we nog een Airforce en in het andere geval een Airfarce….
    Daar komt bij dat investeren in Europese kennis en industrie beter is dan weer om onduidelijke redenen te kiezen voor Amerikaanse sentimenten….. Of de NL belastingbetaler hier nou zo blij mee moet zijn…

      /  
  3. Chris

    Defensie liegt en bedriegt al jaren.
    De zieke Veteraan laten ze gewoon barsten.
    1 vliegtuig a honderd miljoen minder en dan is het geld er wel voor de schadeloosstelling.
    Kabinet Rutte mag vallen als ze de Veteranen niet de hulp geven die ze verdienen.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.