WikiLeaks: Nederland wil wel/geen JSF

In de ontelbare WikilLeaks-documenten die de afgelopen dagen naar buiten kwamen, komt ook de JSF uitgebreid aan bod. Al is de conclusie niet eenduidig.

Zo blijkt uit een document dat Nederland volgens de Verenigde staten positief is over de aanschaf van het gevechtsvliegtuig.

Struikelblok blijkt volgens een cable van de Amerikaanse ambassade in Den Haag ‘slechts’ de aankoop van de Tactical Tomahawk raketten die staatssecretaris Van der Knaap niet wil. Hij ziet dat als een ‘speeltje’ van de vorige minister Kamp.

De door de Amerikanen gemelde Nederlandse positiviteit over de JSF is opmerkelijk. Een ander WikiLeaks-document van vorig jaar wijst uit dat toenmalig defensieminister Eimert van Middelkoop uit het project dreigde te stappen als de beloofde tweede motor er door de VS-bezuinigingen niet zou komen. Daarvoor had volgens hem de industrie te dure contracten afgesloten.

En ook uit een NOS-analyse van vandaag blijkt dat voor de Amerikanen de JSF de voorgaande jaren een hoofdpijndossier was omdat vooral de PvdA dwars lag.

Uiteindelijk zijn de bezuinigingen die het Pentagon doorvoert opgelopen tot 78 miljard Amerikaanse dollar waardoor de gevechtstoestellen per stuk zo duur worden dat dat wel eens de doodsteek voor de JSF zou kunnen zijn.

Lees ook:JSF 100 miljoen: minister rekent met al geschrapte 2e motor
Lees ook:Vandaag spoeddebat JSF
Lees ook:1 JSF kopen? 100 miljoen neertellen!
Lees ook:VS waarschuwt voor problemen met JSF
Lees ook:Cijfers wijzen in goede richting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.