Bezuinigingen VS einde JSF

De door de VS aangekondigde bezuinigingen op de JSF kan wel eens het einde voor het gevechtsvliegtuig worden. Het Pentagon heeft bekend gemaakt voor een bedrag van 78 miljard Amerikaanse dollar uit het budget voor de opvolger van de F16 te schrappen.

Als gevolg daarvan worden er minimaal 1100,  misschien wel 1200 vliegtuigen minder gebouwd. De doodsteek voor het project, zegt een woordvoerder van een Amerikaans luchtvaartblad op JSF Nieuws.

Mocht de JSF er uiteindelijk toch komen dan zullen de kosten door de bezuinigingen aanzienlijk hoger uitkomen. Dit komt bovenop de door minister Hillen becijferde budgetoverschrijding waarvan hij de Tweede Kamer vorige maand op de hoogte stelde.

PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink heeft inmiddels Kamervragen gesteld om inzicht te krijgen in onder meer de vlieguren van de F16 op basis waarvan duidelijk kan worden of het huidige gevechtsvliegtuig operationeel kan blijven tot z’n opvolger de lucht on kan.

Ook de SP roert zich. Binnenkort voert de Tweede Kamer een debat over de JSF. SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk gaat minister Hillen van Defensie dan vragen hoeveel duurder het toestel nog mag worden voordat hij er vanaf ziet.

Lees ook:Kamer wil duidelijkheid over JSF
Lees ook:PvdA weet te weinig over JSF
Lees ook:JSF geen opvolger van F16
Lees ook:JSF weer duurder
Lees ook:Kamer voor: 2e testtoestel JSF komt er (video)

2 reacties op “Bezuinigingen VS einde JSF

  1. René

    “…Het Pentagon heeft bekend gemaakt voor een bedrag van 78 Amerikaanse dollar uit het budget voor de opvolger van de F16 te schrappen….”. Nou…dat zijn nog eens zware bezuinigingen! Dat is omgerekend zo’n slordige 50 Euro. In Nederland gaat er bijna een miljard Euro van ons kleine en zwaar ondermaatse defensiebudgetje af! Maar ja, Nederland is traditioneel nooit echt bereid geweest te investeren in haar landsverdediging. “Liever rood dan dood” schreewde de PvdA ooit eens van de daken!

      /  
  2. Marguerite Tachet

    René, dank je wel voor je reactie, dat was een ‘slip of the pen’ en moet natuurlijk 78 miljard zijn…..

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.