JSF geen opvolger van F16

Gaat de JSF het halen? Die vraag kan PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink beantwoorden als minister Hillen van Defensie heeft gereageerd op Kamervragen die zij  heeft gesteld over het aantal vlieguren die de F16′s in 2010 hebben gemaakt.

Nu het JSF-programma zwaar achter loopt op de planning – zo zijn er van de geplande 5.000 testvluchten nog maar 500 uitgevoerd- is de vraag legitiem of het gevechtsvliegtuig op tijd de lucht in kan om de F16′s te vervangen.

Ook in de VS is daarover een discussie losgebrand, weet het TechnologieBlog uit betrouwbare bron. In Amerikaanse defensiekringen wordt zelfs al gesproken over een andere opvolger, de F18.

Uit reacties op eerdere berichten over dit onderwerp op het TechnologieBlog blijkt dat ook de Saab Gripen NG een goed alternatief is. De Defensiebond pleit voor de F16-block60 die zelfs een besparing van 2,7 miljard euro zou opleveren.

Eijsink wil de vergelijking met de de beoogd opvolger van de F16, de JSF, alleen maken op basis van concrete informatie. Om welke reden zij de Kamervragen over de vlieguren van de F16 heeft gesteld.

Lees ook:PvdA weet te weinig over JSF
Lees ook:Bezuinigingen VS einde JSF
Lees ook:JSF weer duurder
Lees ook:Kamer wil duidelijkheid over JSF
Lees ook:Vandaag spoeddebat JSF

Eén reactie op “JSF geen opvolger van F16

  1. Kees Noordermeer

    persoonlijk ga ik liever voor een gecombineerde samenstelling in zake staaljagers. t lijkt me verstandig om 15 f16 tot 2020 houden. 50 van de saab aanschaffen. en 30 jsf toestellen aanschaffen tot 2025. dit levert minder risico’s en grote kostenbesparing op.

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.