VS regeert over Europa

AlgenWe zien het al voor ons, wij van het TechnologieBlog. Over een paar jaar eten we allemaal eiwitten die afkomstig zijn van algen, koolzaad of insecten – het idee. Toch bieden deze alternatieve eiwitten een oplossing voor het voeden van de alsmaar gestaag groeiende wereldbevolking: 9,1 mensen in 2050!

Met name door de groei van de levensstandaard in opkomende industrielanden, zoals China, groeit de vraag naar dierlijke en plantaardige eiwitten.

Vanwege de mogelijkheden die algeneiwitten bieden met betrekking tot de functionele- en voedingseigenschappen krijgt onderzoek een verdere impuls. Zo heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie een Algen Centrum in Wageningen UR in Nederland gefinancierd.

En heeft TNO recent samen met algenspecialist Ingepro een subsidie ontvangen van 1,5 miljoen euro voor onderzoek naar de mogelijkheden om eiwitten uit algen te extraheren.

De toekomst en kansen van (nieuwe) eiwitten is het centrale thema tijden de Protein Summit 2010 die komende 25 en 26 november plaatsvindt. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Bridge2Food in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, Vion Food Group, DSM en TNO.

Opmerkelijk genoeg staan op de agenda ook Canola-eiwitten uit genetisch gemanipuleerd koolzaad. In Europa nog verboden, maar de olie wordt al wel ingevoerd. Door de goedkeuring van de FDA zullen er naar verwachting binnenkort geen obstakels meer zijn voor grootschalige gebruik van deze eiwitten in vleesproducten, bakkerijproducten of dranken.

Blijkbaar regeert het dictaat van grote broer de VS over het kleinere Europa en zullen wij er ook aan moeten. Het wachten is op de volgende demonstratie van de milieubeweging, waaronder Greenpeace die al eerder velden met genetisch gemanipuleerd koolzaad vernietigde.

Lees ook:Slimme energiemeter opmaat naar slimme energienetten
Lees ook:Chinese handelsreis levert megaorder aan zonnecellen op
Lees ook:Tweespalt in kabinet-Rutte over energie
Lees ook:Economische boost van 15 miljard euro door ICT-innovaties
Lees ook:Op JSF besparen met F16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.