Uniform wordt laptoptas

Recycling KLM uniformen

Wat moet je er mee. Met 11.000 afgedankte stewardessenuniformen? Tot voor kort zou de KLM die vraag beantwoord hebben met: ‘naar de verbrandingsoven’.

Dat verhaal wordt anders nu Texperium er is, een kenniscentrum dat van oud textiel nieuwe producten kan maken. Het KLM-antwoord op de  vraag wordt daarmee: in de enorme machine die bij Texperium staat.

Het gevaarte is de grootste in z’n soort en kan wekelijks tussen de 75 en 100 miljoen oud textiel verwerken voor hergebruik.

Van de oude KLM-uniformen worden bijvoorbeeld laptoptassen gemaakt, kofferriemen of  kinderslippers (zie foto, red.). Maar weggegooide vitrage en rolhorren krijgen ook een tweede leven als wandbekleding.

Kinderslippers

Texperium is opgericht om de industriële verwerking van textielafval te bevorderen en onderzoekt op welke andere manieren textiel kan worden hergebruikt.

Oud-minister Huizinga zei tijdens de opening eerder deze maand dat er in de textielketen nog heel veel milieuwinst te behalen is. ‘Duurzaamheid biedt daarmee economische kansen’, vond ze.

Lees ook:Slim textiel
Lees ook:Robot als ringendrager bij trouwerij (video)
Lees ook:Lenovo Yoga 2 Pro transformeert van laptop in tablet (video)
Lees ook:Topjaar voor robots
Lees ook:JSF geen opvolger van F16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.