Sinterklaas geeft vaker 3D-geprinte cadeautjes

3d-printen TechnologieBlogHet 3D-printen verovert de consumentenmarkt. Vaker dan voorafgaande jaren worden er met Sinterklaas zelf geprinte cadeautjes gegeven.

Daarmee wordt 3D printen main stream. Vanaf volgend jaar zullen er veel meer producten over de toonbank gaan die in 3D zijn geprint. Dit verwacht ABN AMRO, blijkt uit het rapport ‘Zie ginds komt de printer‘.

Makkelijker ontwerpen
De publicatie noemt meerdere redenen waarom 3D-printen naar de consumentemarkt is overgewaaid; producten ontwerpen is eenvoudiger en gebruiksvriendelijker. Ook zijn steeds meer materialen beschikbaar, waardoor het aanbod 3D-geprinte producten groeit.

Ook wijst ABN AMRO op de zeer snelle stijging van het aantal verkooppunten. 3D-print webshops maken een indrukwekkende groei door. Zij verkopen zowel kant-en-klare producten als artikelen die je naar eigen inzicht kunt aanpassen.

Apps
Servicebureaus printen voorwerpen op verzoek, maken tekeningen en verlenen andere 3D-services. Deze ‘printfabriekjes’ groeien snel. Nederland telt op dit moment zo’n 12 professionele servicebureaus, ruim 20 webshops en dit aantal groeit maandelijks.

Dit aanbod verlaagt de drempel om zelf met 3D-printen aan de slag te gaan. Om zelf te ontwerpen heeft de consument inmiddels een ruime keuze uit betaalde pakketten en apps, maar ook uit gratis open source-software. Tegelijkertijd stijgt het aantal gedeelde printers snel.

FabLabs
Het Nederlandse netwerk van 3D Hubs telt nu ruim 270 printers, met de hoogste concentratie in de Randstad en rond Eindhoven. Ook in het buitenland opgestarte netwerken als Makexyz.com en 3Dpinpoint.me bieden hubs in Nederland aan.

Bovendien zijn FabLabs – werkplaatsen waar technici, ontwikkelaars, uitvinders en hobbyisten op coöperatieve basis apparatuur delen – sterk in opkomst. Met wereldwijd de meeste FabLabs per inwoner (22 labs in totaal) vervult Nederland hierbij volgens ABN AMRO een gidsfunctie.

Lees ook:Een echte uitnodiging maken
Lees ook:Groei glasvezelverbindingen, beperkt gebruik
Lees ook:Meer en meer toepassingen voor 3D printers
Lees ook:3D-printer gebruiken in de ruimte
Lees ook:Alles kan in 3D worden geprint, zelfs een schedel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.