Alles kan in 3D worden geprint, zelfs een schedel

Schedel 3D printen TechnologieBlogHet was de afgelopen dagen volop in de media: het nieuws dat de schedel van een Amerikaanse man voor 75 procent is vervangen door een implantaat dat uit een 3D-printer is komen rollen.

Op basis van een driedimensionale scan is de schedel laagje voor laagje geprint. Het oppervlak van het implantaat is ruw met gaatjes zodat cellen en botweefstel kunnen groeien.

De schedel mocht na toestemming van de amerikaanse toezichthouder bij de man worden ingebracht.

Voor de schedel is polyetherketoneketon (PEKK) gebruikt, een synthetisch polymeer. Een dergelijk implantaat kan binnen twee weken na het maken van de 3D-scan worden gemaakt.

Volgens de fabrikant van de schedel kunnen er straks 500 mensen per maand worden geholpen, vooral mensen die een ongeluk hebben gehad of gewonde soldaten.

Van chocolade tot auto printen
3 D printen auto Urbee TechnologieBlogHet principe van 3D-printing is al een kwart eeuw oud, maar met name de laatste jaren is het sterk in opkomst. Er kan van alles en nog wat uit de printer rollen, van kleding, chocolade, sieraden, metaal, tot een auto en een ruimteschip aan toe.

Terry Wohlers, autoriteit op het gebied van3D-printing, voorspelt een jaarlijkse groei van 30 procent. In 2015 gaat het dan over een markt van 3,7 miljard US dollar voor geprinte producten.

Ook sectorbanker Industrie, David Kemps van ABN AMRO, signaleert een duidelijk groei van 3D-printing, wordt duidelijk uit een post van hem op Metaalnieuws. Industriële toeleveranciers laten volgens Kemps zien dat met ‘3D rapid prototyping’ het ontwikkeltraject van nieuwe producten enorm wordt versneld. Maar dat ook serieproductie met 3D-printers mogelijk is met een steeds grotere diversiteit aan materialen.

Een eerder sectorrapport van ABN AMRO beschrijft de nieuwe kansen van 3D-printing en co-creatie voor de Nederlandse industrie.

Van lab naar fab
Een nieuw initiatief, Additive Industries, wil 3D-printing in de high tech industrie een boost geven. Van lab naar fab is de ambitie, bericht het in verspanen gespeciliseerde Made in Europe.

Dit voorjaar wordt een shared lab geopend waar partners de nieuwe technologie kunnen testen en mogelijkheden onderzoeken. Op termijn moet uit de samenwerking tussen alle partners een nieuwe OEM’er ontstaan die geïntegreerde 3D printsystemen voor functionele delen bouwt.

Lees ook:Innoveren door 3D-printing (video)
Lees ook:Chocolade in 3D printen (video)
Lees ook:Chip in hoofd stuurt machine aan
Lees ook:10 kilo metaal printen – filmpje
Lees ook:Cijfers wijzen in goede richting

2 reacties op “Alles kan in 3D worden geprint, zelfs een schedel

  1. Alfred

    Het was natuurlijk wachten op deze technologische ontwikkelingen. De technische snufjes worden steeds geavanceerder en de 3D-printer is een uitstekend voorbeeld.

      /  
  2. Hans

    Ik ben het met bovenstaande eens. Kijk alleen al naar alle smartphones. Steeds meer kunnen ze!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.