Aflossing André Kuipers onderweg naar ISS

De astronauten die André Kuipers in de ruimte gaan aflossen, zijn vanmorgen met succes in de Sojoezraket richting het internationale ruimtestation ISS vertrokken.

De lancering liep zes weken vertraging op omdat er onzekerheid over de veiligheid van de raket was. Aan boord zijn twee Russen en een Amerikaan die komend donderdag bij de ISS aankomen. Ze blijven daar tot september.

André Kuipers gaat zijn nieuwe collega’s de komende weken inwerken waarna hij terug keert naar de aarde. Dat wordt naar verwachting 1 juli as.

De lancering van deze bemande vlucht is de eerste sinds 21 december.

Eerste commerciële ruimteschip

De planning is dat op 19 mei as. het eerste commerciële ruimteschip naar het ISS vertrekt, bericht Bright. Een week later zal het onbemande vrachtschip Dragon van het bedrijf SpaceX dan vracht afleveren. Het is de taak van André Kuipers om het ruimteschip binnen te loodsen.

Voor het docken vliegt de Dragon eerst op iets meer dan twee kilometer langs het ISS zodat alle sensoren en vluchtsystemen getest kunnen worden. Pas als dat goed is verlopen, kan Kuipers aan werk om het vrachtschip binnen te halen.

Lees ook:André Kuipers moet nog even op vrachtvucht wachten
Lees ook:1e commerciële vrachtschip onderweg naar ISS (video)
Lees ook:André Kuipers ‘speelt’ met lego in de ruimte (video)
Lees ook:Astronaut André Kuiper rondt 1e experiment in ISS af
Lees ook:KLM stuurt je de ruimte in – filmpje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.