Ieni minichip

Microchip

Niet meer dan 4,5 bij 5,5 milimeter. Jawel! Groter is dit kleine hightech wondertje  niet. Vanwege de mini-afmetingen heeft deze optische chip de potentie om een miljarden markt open te breken.

Wat te denken van medische instrumenten of computers. Maar een hoofdrol krijgt dit technologisch vernuft in internetknooppunten waar het dataverkeer nu nog met elektronische chips wordt geregeld.

Juist omdat optische chips met lichtsignalen werken, kunnen ze gigantisch hoeveelheden informatie uitwisselen. Daarmee bieden ze op grote schaal een oplossing voor internetknooppunten die tegen hun capaciteit aan lopen.

CommercieelOptische chip

In 2016 is de optische chip naar verwachting commercieel rendabel op de markt te brengen. Althans dat verwacht Meint Smit, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven waar baanbrekend onderzoek wordt gedaan.

Vorige week werd daar de aftrap gegeven voor een project om de ontwikkeling en productie van optische chips te standaardiseren.

Kosten zijn nu nog een drempel om optische chips grootschalig te maken. Elektronische chips zijn in vergelijking veel goedkoper, maar een paar cent per vierkant millimeter.

Dat komt, volgens de hoogleraar, omdat de productie van de elektronische chips is gestandaardiseerd. ‘En de ontwikkelingkosten zijn laag doordat er geavanceerde software is om de chips snel en nauwkeurig te kunnen ontwerpen. Dat willen wij ook bereiken.’

Grote markt

Door die lagere kosten, kunnen ook nieuwe producten gemaakt kunnen worden. De prof.  noemt desgevraagd de fibersensor voor het meten van spanningen, bijvoorbeeld in bruggen, vliegtuigen of windmolenbladen.

Smit schat dat die nieuwe markt ongeveer een tiende van de totale markt voor micro-elektronicamarkt zal beslaan. ’Daarmee zou het gaan om tientallen miljarden aan omzet.’

De ontwikkelingen op chipgebied zijn legio, zoals de multi-processorchip waarop Marcel van de Burghwal recent aan de Technische Universiteit Twente promoveerde.

Lees ook:ASML en NXP profiteren van verkooprecords Apple
Lees ook:Draadloos bestanden via smartphone en laptop uitwisselen
Lees ook:Contactlens met internetaansluiting
Lees ook:Transparante 3D-chips geven scherm mobieltje geheugen
Lees ook:Nedcar antwoordt met Streetscooter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.