Nieuwe Telecomwet treedt morgen in werking

Morgen treedt de nieuwe Teleocm wet in werking. Vanaf 5 juni moeten websites wettelijke toestemming hebben voor het plaatsen van niet-noodzakelijk cookies, zoals tracking cookies van advertentienetwerken.

Dit bericht het NieuweMediaBlog.

Het is nog maar de vraag of de nieuwe wet wat aan de dagelijkse praktijk doet. Het is namelijk volslagen onduidelijk hoe websitebeheerders de cookieregels moeten gaan toepassen.

De OPTA kan boetes uitdelen als er zonder wettelijke toestemming toch cookies worden geplaatst, maar de marktautoriteit zal alleen grote gevallen aanpakken.

Volgens het TechnologieBlog lijkt het er op dat de wet alleen versneld is ingevoerd om een boete van de Europese Commissie te voorkomen voor het te laat opnemen van Europese richtlijnen in Nederlandse wetgeving.

Netneutraliteit

Met ingang van 1 januari 2014 treden de nieuwe regels rond netneutraliteit in werking. Nieuwe abonnementen van vaste en mobiele providers moeten dan zogeheten netneutrale-voorwaarden hebben. Voor lopende abonnementen is dat pas vanaf  1 januari 2014.

Nederland is na Chili het tweede land ter wereld waar netneutraliteit wettelijk wordt geregeld. Dat gebeurde toen bleek dat KPN een chatheffing wilde invoeren op het gebruik van WhatsApp, Skype en YouTube op smartphones.

Lees ook:Samsung bouwt nieuwe chipfabriek in China
Lees ook:Heel Europa aan het snelle internet
Lees ook:Nederlandse heeft supersnelinternet
Lees ook:Apple wint oorlog om SIM-kaart
Lees ook:Mobieltjes Vodafone krijgen duurzaamheidslabel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.