Na sterke start lonkt voor ASML weer een recordjaar

ASML is het jaar sterk begonnen. Als deze trend zich doorzet, wordt 2011 voor het bedrijf weer een recordjaar. De chipsmachinefabrikant boekte de eerste drie maanden van dit jaar een winst van 405 miljoen euro. Dat is ruim 40 miljoen meer dan analisten hadden verwacht.

De orderinstroom van ASML is het eerste kwartaal van dit jaar terug gezakt tot 845 miljoen euro. De laatste drie maanden van 210 werd nog een uitzonderlijk hoge orderintake van 2,3 miljard euro in de boeken genoteerd.

t

Voor het volgend kwartaal rekent financieel directeur Peter Wennink op nieuwe orders die goed zijn voor tussen de 900 en 1.000 miljoen euro. SNS Securities verwacht dat de orderontvangst van ASML in het tweede helft van dit jaar stijgt naar 1,2 tot 1,3 miljard euro. SNS houdt vast aan de prognose voor een omzet van 5,6 miljard euro in 2011 en 5,2 miljard euro in 2012.

Alhoewel het hightechconcern voorziet dat de aardbeving in Japan nauwelijks impact zal hebben op de resultaten over 2011, benadrukt Wennink dat het effect dat de ramp in Japan op de klanten van ASML heeft nog moeilijk in te schatten is. Om die reden is de topman voorzichtig over de verwachtingen van de tweede helft van dit jaar. De eindvraag blijft volgens Wennink wel in tact.

Lees ook:Kwartaalcijfers ASML: winststijging, zwakkere orderstroom, omzet overschrijdt dit jaar voor het eerst de vijf miljard euro
Lees ook:ASML breekt alle records – filmpje
Lees ook:Weer meer orders voor ASML
Lees ook:Omzetstijging ASML
Lees ook:Kwart minder omzet voor ASML

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.