ASML breekt alle records – filmpje

ASML verwacht dit jaar het recordbedrag van vijf miljard euro om te zetten. Dit zei topman Peter Wennink vandaag in een interview met Radio 1. Het orderboek is voor 2011 al voor 3,5 miljard euro gevuld, vertelde hij. ‘Tel daarbij de reguliere omzet van 600 miljoen en de extra opdrachten die we nog dit jaar krjjgen’, zei Wennink. ‘En we komen op die omzet uit.

Met die cijfers ondermijnt de ASML-topman de verwachtingen dat  de omzet in een dip terecht zou komen na het laatste recordkwartaal van 2011. Toen boekte de chipmachinebouwer een recordomzet die drie keer hoger was en een winst die acht keer hoger lag dan een jaar er voor. Over heel 2010 kwam de winst uit op ruim één miljard euro, in het crisisjaar 2009 was het verlies nog 150 miljoen euro.

Alhoewel Wennink wel aangaf dat de orderinname zal in het eerste kwartaal van dit jaar wel wat lager liggen. ‘We krijgen uiteraard nog orders binnen, maar we hebben nog geen goede indicatie voor de orderinname dit kwartaal.’

De afzet van de machines van ASML werd gestuwd door een sterke vraag op eindafnemersmarkten door de groeiende verkoop van elektronica waar chips inzitten die steeds meer kunnen en sneller zijn, zoals PC’s, mobieltjes of tablets.

Klik hier om het item uit het NOS Journaal te zien en hier om het fragment van Radio 1 terug te luisteren: stel de datum in op 19 januari en de tijd op 09.00 uur, het interview start om na na 13,5 minuten.

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Kwartaalcijfers ASML: winststijging, zwakkere orderstroom, omzet overschrijdt dit jaar voor het eerst de vijf miljard euro
Lees ook:Kwart minder omzet voor ASML
Lees ook:Na sterke start lonkt voor ASML weer een recordjaar
Lees ook:Resultaten ASML beter dan eigen voorspellingen
Lees ook:Omzetstijging ASML

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.