ASML en NXP profiteren van verkooprecords Apple

Chipmachinemaker ASML en chipproducent NXP boeken in Nederland recordomzetten mede dankzij de verkooprecords van Apple en Samsung.

Dit zegt Alfred Kleinknecht, hoogleraar economie van de innovatie (Vrije Universiteit) naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Apple waarover het NieuweMediaBlog eerder al berichtte.

In de laatste vier maanden van 2011 ging er een record aantal iPhones en iPads de toonbank over. Appel verkocht 15,4 miljoen iPads, dat is 111 procent meer dan dezelfde periode in 2010, en 37,04 miljoen iPhones, 128 procent meer dan het jaar daarvoor.

Apple als toonaangevend merk

De productiecyclus van Apple reikt ver, zegt Kleinjan in een interview met de Telegraaf. ‘Via de productielijn, leveranciers en als toonaangevend merk is Apple een reële factor in de economie geworden’ aldus de hoogleraar.

Het TechnologieBlog meldde eerder al dat Apple in 2011 wereldwijd de grootste afnemer van chips was. De bedragen die het techconcern uitgaf aan halfgeleiders stegen met 35 procent in vergelijking met 2010, dat is 17,3 miljard Amerikaanse dollar.

Apple was goed voor 5,7 procent van de hoeveelheid chips die in totaal in de markt beschikbaar zijn. Samsung is na Apple een goede tweede.

Lees ook:Apple koopt wereldwijd meeste chips
Lees ook:Apple haalt Nokia rechts in | 2011 wordt beste jaar tot nu toe Verwachte Chinese deal jaagt verkoop iPhone door het dak
Lees ook:Apple neemt Nr 1 positie in smartphonemarkt van Nokia over
Lees ook:Apple vreest kanibalisme iMac niet: tabletmarkt wordt groter dan PC-markt
Lees ook:Omzet ASMI groeit 15%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.