Onzichtbare mantel Harry Potter wordt werkelijkheid

Onzichtbare jasVeel nieuwe technologische toepassingen vinden hun oorsprong in state of the art ontwikkelingen bij defensie en lucht- en ruimtevaart. Omdat dat vaak ver vooruit loopt, zal het dus nog even duren voordat de onzichtbare mantel van Harry Potter werkelijkheid wordt en wij net als hij onzichtbaar door het leven gaan.

De technologie om dat te realiseren is al wel een stapje dichterbij gekomen met de vinding van Schotse onderzoekers.

Daarmee kunnen zogeheten metamaterialen, die via een ingewikkelde techniek voor de onzichtbaarheid zorgen, nu ook op flexibele ondergronden kunnen worden gebruikt. Daarvoor kon het bijvoorbeeld alleen maar op glas.

Nieuw is het ‘onzichtbare idee’ niet, blijkt uit een filmpje uit 2006, maar door het werk van de Schotse onderzoekers wordt er al wel weer meer mogelijk. Ik zie het al voor me: onzichtbare lelijke flatgebouwen of snelwegen. Maar die leuke jonge van kantoor hiernaast moet natuurlijk nooit zo’n jas aandoen!

Foto: onzichtbare jas (foto Kennislink)

Lees ook:Rubberboom leidt tot zelfreparerend plastic
Lees ook:Zonnecellen op papier printen
Lees ook:Vinding maakt display tablet en smartphone vuilafstotend (video)
Lees ook:Chip in hoofd stuurt machine aan
Lees ook:Huid printen met 3D bioprinter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.