Inspirerende toepassingen PLC-besturing Siemens Award

Het verbeteren van de doorstroming bij files en tegelijkertijd het vergroten van de verkeersveiligheid. Dat kan met een zogeheten botsabsorber, een verrijdbare wegafzetting die de automobilist tijdig waarschuwt, bijvoorbeeld als er ingevoegd moet worden.

Het is een van de inzendingen voor de award die Siemens uitreikt aan een bedrijf dat het PLC-besturingssysteem, SIMATIC S7-1200, het meest innovatieve in de praktijk heeft toepast.

Inzendingen komen uit alle hoeken van het bedrijfsleven. Behalve de botsabsorber dingen ook andere vernieuwende vindingen naar de prijs, waaronder een restaurantlift, een plastic recyclingfabriek, fietsverhuursysteem, een alarmsysteem, een slagroombeluchter, een kopkantlasser en bediening van onder meer de brug van de Eendracht.

Uit de opsomming blijken de uiteenlopende toepassingsmogelijkheden die er voor de PLC zijn. Veel bedrijven zijn daarmee niet bekend, zegt Herm Brunott, projectmanager industrial automation bij Siemens. ‘Daarom willen we met de inzendingen niet alleen bestaande en nieuwe klanten, maar ook eindafnemers inspireren.

50 inzendingen

Bedrijven zette door deelname de spotlights op zichzelf, vertelt Brunott. ‘Door mee te doen kunnen ze – nieuwe -  klanten laten zien wat ze als specialist met deze applicatie kunnen. Hoe breed de toepassingsmogelijkheden zijn. Ze kunnen zich profileren als trendsetter op het gebied van industriële productieautomatisering.’

Deelname levert hen bovendien veel exposure op, zegt hij. ‘Waaronder gratis publiciteit via de website die we speciaal daarvoor hebben opzet, maar ook via mailing, social media en onze perskanalen. Alleen daarom is het al leuk om mee te doen.’

Deelname staat open voor elk bedrijf dat een aansprekende toepassing voor het besturingssysteem heeft ontwikkeld. Inmiddels hebben zo’n 20 bedrijven hun praktijkcases ingezonden. Brunott verwacht er in totaal zo’n 50, zegt hij desgevraagd.

‘Nog tot 31 december van dit jaar kunnen er voorbeelden worden ingezonden. Alle deelnameformulieren komen in een digitaal document op basis waarvan we relaties van Siemens vragen hun stem uit te brengen. Siemens organiseert de award, maar heeft geen invloed op de uitkomst.’

Voorsprong op de concurrentie

Aanleiding tot het organiseren van de award is de marktintroductie van een nieuw hardware platform, SIMATIC S7-1200. ‘Het is de modernste PLC die momenteel op de markt is’, zegt Brunott. ‘En ook nog eens heel scherp geprijsd: 145 euro, inclusief geïntegreerde webserver.’ Met behulp van de nieuwe TIA-portal software, waar Simatic Step 7 Basic onderdeel uitmaakt, zijn de PLC’s en de panels te programmeren.

‘Technisch gezien is dit het beste op het gebied van engineering software wat er op dit moment te koop is.’ Intuitieve software noemt Brunott het. ‘En met een ongekend bediengemak. We zijn de Apple onder de PLC-software, zeggen we wel eens gekscherend.’

Bij alle nieuwe producten en diensten die Siemens ontwikkelt, staat de klant centraal. ‘Onze inzet moet er op gericht zijn dat afnemers concurrentievoorsprong op hun eigen markt behouden en verder uitbouwen’, maakt Brunott duidelijk.

‘Elke engineeringsfase verloopt met de PLC’e en software sneller. Ook lopen bedrijven bij het in bedrijf stellen van machines en apparatuur niet tegen fouten aan die in een eerder stadium voorkomen hadden kunnen worden. Per saldo neemt daardoor de engineeringtijd af waardoor de time to market korter is. Voor bedrijven essentieel om in een competatieve markt te kunnen excelleren.’

Prijzen

Alle deelnemers aan de award ontvangen een gratis KP300-panel. De winnaar maakt kans op een bedrag van 5.000 euro aan Simatic S7-1200 producten. Voor de nummer twee en drie is dat respectievelijk 3.000 en 1.000 euro. Onder degene die zijn stem uitbrengt, worden drie  S7-1200 Starter Kits verloot. De prijsuitreiking is in februari 2012.

Beeld: Wagenaar Wegbebakening (bostabsorber), Hebo Engineering (pizzalijn), Siemens (KP300-panel)

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Siemens rond met ASMI
Lees ook:TechnicaGroep zet social media in voor hulp bij zoektermen iPad2 voor beste SEO-schrijver
Lees ook:Duurzaamheid zet Siemens op winst
Lees ook:Siemens zet in op groene technologie
Lees ook:Siemens stelt winstverwachting naar boven bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.