Technologische industrie laat crisis definitief achter zich

De technologische industrie laat de crisis eerder dan verwacht definitief achter zich. De sector groeide de tweede helft van het vorig jaar met 8,3 procent sterker dan de zes maanden er voor toen de groei nog 5,1 procent was. Dit blijkt uit de FME-conjunctuurtest voorjaar 2011. Eerder was de verwachting dat de sector pas eind 2012 het niveau van voor de crisis weer zou halen.

In het oog vallend uitspringers in deze opgaande curve zijn de export die met 11,8 procent sterk toenam, de orderpositie van de geënquêteerde bedrijven die met 10,6 procent verbeterde en de investeringen die met 12,6 procent forser stegen dan was verwacht.

De conjunctuurtest wijst uit dat de opgaande lijn doorzet, de ondernemers verwachten dat de eerste helft van 2011 met 10 procent zelfs nog een hogere groei laat zien. De tweede helft van dit jaar zwakt de groei af tot zeven procent. Opvallend is dat de exportgroei structureel op een hoger niveau ligt dan de omzetgroei. Het buitenland was al belangrijk voor de sector en zal steeds belangrijker worden.

Belemmeringen voor groei

Alhoewel de vooruitzichten goed zijn, bestaan er volgens de FME wel degelijk economische risico’s die mogelijk voor een neerwaartse druk op de toekomstige groei van de technologische industrie kunnen zorgen. ‘Te denken valt daarbij aan de gevolgen van de ‘Arabische Lente’, de Europese schuldencrisis en de teruglopende overheidsbestedingen in de Westerse wereld’, meldt de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.

Het tekort aan voldoende opgeleid personeel wordt blijkens de conjunctuurtest in toenemende mate als belemmerende groeifactor genoemd. ‘Naar verwachting wordt het tekort aan personeel de komende jaren de grootste uitdaging voor de sector’, aldus de FME.

Beeld: FME

Lees ook:Arbeidsmarkt hapt naar adem
Lees ook:Concurrerende tabletmerken halen achterstand op iPad in
Lees ook:Cijfers wijzen in goede richting
Lees ook:Technologische industrie wijkt uit naar buitenland
Lees ook:Oplossing voor tekorten door aardbeving Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.