Vrouwen controleren procestechnologie

De controlekamer bij Dow Benelux in Terneuzen is bekend terrein voor procesoperator Marjolein Boogaart. Ze komt er dagelijks een paar keer, maar in ieder geval als de volgende ploeg aantreedt en zij haar werk overdraagt.

Ze heeft misschien wel de meest bekende functie binnen de procestechniek. Maar smaakjes maken voor paprikachips of de productie van potten pindakaas is procestechniek.

Wat de mogelijkheden zijn, konden VMBO-leerlingen deze week zelf ervaren tijdens de Week van de Procestechniek.  Ze namen een een kijkje bij een bedrijf waar kunststof wordt gemaakt of leerden in een proefopstelling hoe vloeistof door een leidingen in een fabriek stroomt.

De Week van de Procestechniek, die vandaag eindigt, werd dit jaar voor de tiende keer georganiseerd met deelname van meer dan 100 bedrijven.

De week is bedoeld om scholieren enthousiast te maken voor een opleiding in de procestechniek. Naar schatting zo’n 5.000 jongeren namen een kijkje op de werkvloer. Met name de technologie achter de schermen, zoals de enorme controlekamer bij Shell Pernis sprak enorm tot de verbeelding.

Er is vraag naar goed opgeleide technici in de procesindustrie, weet Enrico de Werk van het in procestechniek gespecialiseerde HLS. Hij is daarom enthousiast over de Week van de Procestechniek, vertelde hij eerder al aan het IndustrieBlog. Die actieve deelname van jongeren maakt ze volgens hem enthousiast voor een vakopleiding. Al is een diploma gezien het niveau wel een vereiste. ‘Anders blokkeren de doorgroeimogelijkheden.’

Foto: Petrus Canisius College

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:André Kuipers ambassadeur techniekstudies
Lees ook:Spin weef flexibel scherm e-reader
Lees ook:André Kuipers veilig terug op aarde
Lees ook:André Kuipers test 1e elektrische sportwagen
Lees ook:Prinses Máxima geeft startsein voor Girlsday

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.