André Kuipers veilig terug op aarde

Na een verblijf van ruim zes maanden in het internationale ruimtestation ISS is André Kuipers vandaag veilig terug gekeerd op aarde.

Volgens planning landde de astronaut vanmorgen precies om kwart over tien op in een steppe in Kazachstan.

De capsule met Kuipers en twee collega’s kwam precies op de geplande locatie terecht. De reis van de ISS naar aarde duurde ruim drie uur. Kuipers is vanmorgen vroeg om zeven uur vertrokken.

Dampkring
Vijftig minuten voor de landing schoot de capsule met de megasnelheid van 27.000 kilometer per uur door de  dampkring, vertelde ruimtevaartdeskundige Piet Smolders op Radio 1. Prettig is dat moment voor de astronauten niet omdat ze vier keer de normale zwaartekracht moeten weerstaan.

Een half uur voor de landing brak de capsule in drie stukken. Alleen het middelste deel met daarin de astronauten blijft over. De andere twee delen vergingen in de dampkring. Als een zo’n 15 minuten voor de landing de parachutes open gaan, is de snelheid van de capsule nog maar 30 kilometer per uur.

Na een medische check vliegt Kuipers naar Houston waar zijn vrouw en kinderen op hem wachten.

Mars
Hij is voor hem z’n tweede ruimtereis. Kuipers verbleef in 2004 ook al 1,5 week in de ruimte. Dit keer was hij er 193 dagen. De astronaut voerde aan boord van de ISS ettelijke wetenschappelijke experimenten uit, als voorbereiding op een missie naar Mars onder meer naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid.

Ook maakte hij met de Nightpod vanuit het ISS voor het eerst haarscherpe nachtfoto’s van Nederland. Deze camera van het Nederlandse Cosine maakt als enige haarscherpe foto’s van de nachtzijde van de aarde.

Sociale media
Kuipers heeft ook jongeren enthousiast gemaakt voor de wetenschap en ruimtevaart. Daarbij heeft hij sociale media, zoals Twitter en een blog ingezet,meldt  vandaag het NieuweMediaBlog.

Lees ook:1e commerciële vrachtschip onderweg naar ISS (video)
Lees ook:Verblijf op Mars mogelijk: ruimtestraling niet dodelijk
Lees ook:Landing André Kuipers bij NOS live op TV
Lees ook:André Kuipers moet weer leren lopen (video)
Lees ook:Video: persconferentie André Kuipers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.