Brussel praat vandaag over Japanse kerncentrales (video)

De catastrophale gevolgen die de aardbeving en Tsunami voor de Japanse kerncentrales hebben, zijn voor Brussel reden te praten over een stresstesst voor Europese kerncentrales, De Oostenrijkse minister van milieu Nikolaus Berlakovich was een van de bewindspersonen die daartoe opriep.

Het is een van de onderwerpen die vandaag aan bod komt tijdens een overleg van de EU-lidstaten, toezichthouders op nucleaire installaties, de Europese Commissie en de exploitanten van kerncentrales. Zij praten vandaag over de veiligheidsproblemen bij Japanse kerncentrales.

De situatie in Japan is voor Duitsland aanleiding de plannen op te schorten om de kerncentrales langer open te houden.

Eerder besloot de Duitse bondskanselier Angela Merkel de gebruiksduur van de 17 kerncentrales in Duitsland te verlengen. Die beslissing is nu drie maanden uitgesteld. De bondskanselier kondigde een grondig onderzoek aan naar alle kernreactoren in haar land. ‘Bij dat veiligheidsonderzoek zijn er geen taboes’, aldus Merkel. ‘Duitsland kan echter geen afstand doen van kernenergie.’

De meningen zijn verdeeld of dit het goede moment is om kernenergie nu ter discussie te stellen. Dat zou niet kies zijn jegens de slachtoffers van de megabeving in Japan. Maar uit de tegengeluiden valt te concluderen dat de ramp juist bewijst dat kernenergie lang niet zo veilig is als voorstander van atoomstroom willen laten vermoeden.

In Nederland is kernenergie nog geen onderwerp van publiek debat.


Als je het voor het zeggen zou hebben, wat zou jij dan (deels) schrappen

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Duitsland legt kerncentrales stil (video)
Lees ook:Brussel: geen moratorium op bouw nieuwe kerncentrales
Lees ook:Duitsland zet punt achter kernenergie (video)
Lees ook:Franse kerncentrales gaan langer mee
Lees ook:Risico Japanse spinazie minder groot dan CT-scan (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.