Pleidooi Prins van Oranje voor meer duurzame energie: kabinet houdt vast aan tweede kerncentrale

De effecten van de tsunami hebben ons op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt welke betekenis een veilige en duurzame energieproductie heeft. Dit zei Prins Willem-Alexander van de week in Dresden tijdens een Duits-Nederlandse seminar over ‘Innovaties in de Energiesector’.

‘De gevolgen van de klimaatverandering en de eindigheid van onze huidige energiebronnen zijn voor ons al langer reden om over een CO2-arme, energie-efficiënte toekomst na te denken’, aldus de Prins van Oranje. De actuele gebeurtenissen in Japan onderstrepen volgens hem nog eens nadrukkelijk hoe belangrijk het is om het aandeel van zon, wind en water in de energievoorziening te verhogen. ‘Duurzaamheid is het trefwoord hier’, aldus de Prins.

Japan

Opmerkelijk genoeg vaart het kabinet een andere koers en gaat gewoon door met het plannen van een volgende kerncentrale. Het verzet tegen kernenergie dat door de kernramp in Japan groeide, neemt minister Maxime Verhagen, die op dit dossier leidend, voor lief.

Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het kabinet nog steeds een belangrijke rol ziet weggelegd voor kernenergie voor een betaalbare, zekere energievoorziening. ‘De lessen die uit Japan getrokken worden, zullen in de specifieke technische eisen voor nieuwe kerncentrales in Nederland worden neergelegd’, aldus de bewindsman.

Er zou een tweede kerncentrale in Borssele bij moeten komen. Voor een derde is geen plaats, heeft onderzoek van Arcadis uitgewezen.

Kernramp

Na de kernramp in Japan kan de bouw van nieuwe kerncentrales gewoon door gaan, vindt Brussel. Daarvoor hoeft niet te worden gewacht op de uitslagen van de stresstesten waartoe het Europese Parlement na de aardbeving in Japan besloot. Mocht uit de stresstest van de kerncentrale in Borssele blijken dat er onoplosbare problemen zijn, dan is sluiting de enige optie, liet minister Verhagen al eerder weten.

Als je het voor het zeggen zou hebben, wat zou jij dan (deels) schrappen

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Delta en RWE eens over belang in 2e kerncentrale Borssele
Lees ook:Verhagen zet plan nieuwe kerncentrales door
Lees ook:Stresstest kerncentrale Borssele niet vrijblijvend
Lees ook:Franse kerncentrales gaan langer mee
Lees ook:Kernenergie geen risico voor kabinet-Rutte

2 reacties op “Pleidooi Prins van Oranje voor meer duurzame energie: kabinet houdt vast aan tweede kerncentrale

 1. Wendy

  Pleidooi van Prins Willem Alexander net gelezen: het wordt echt tijd dat hij “Onze Koning”
  wordt. Iemand die zo denkt en zoveel invloed kan hebben in deze problematiek van meer duurzame energie moet toch nu zijn kans krijgen! Met ook nog zo’n vrouw als Prinses Maxima naast hem, die heel sociaal betrokken is vormen ze toch een ideaal koppel om ons
  land te vertegenwoordigen. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo koningsgezind, maar met deze prachtige mensen zie ik het koningschap helemaal zitten.

    /  
 2. Jose Chung

  Is het kabinet nou helemaal gek geworden? er komt een belasting opslag van 120 euro per jaar voor duurzame energie en kern energie. ik ben absoluut tegen kernenergie en wens daaraan geen cent mee te betalen. ik ben overtuigd van de noodzaak om alles op alles te zetten om zo snel mogelijk en zo veel mogelijk over te gaan op duurzame energiebronnen zoals zon, wind en geothermie en water. Als de belastingbijdrage op deze manier op één hoop wordt gegooid, moeten we echt in aktie komen en laten horen dat dit een onmogelijke optie is.!!!!!

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.