Situatie Japan stuwt onderdelenvraag

De effecten van een dual source-beleid in de elektronicaketen beginnen merkbaar te worden twee weken nadat het Noord-Oosten van Japan is getroffen door de aardbeving en de daarop volgende Tsunami. Wereldwijd melden elektronicadistributeurs een forse toename van bestellingen. Klanten ‘dekken’ zich daarmee in tegen de effecten van de ramp, al zijn die nog niet overal duidelijk.

Ook in andere sector werpt het dual source-beleid vruchten af, onder meer in de semiconductorindustrie. Hoewel bijna alle halfgeleiderbedrijven in Japan melden dat de ramp gevolgen heeft voor de productie, wordt levering van onderdelen deels overgenomen door bedrijven in de regio. Zuid-Korea produceert bijvoorbeeld flash geheugen vergelijkbaar met het Japanse product en kan op korte termijn de vraag opvangen, meldde TechTxt Today eerder al.

Desalniettemin leiden de tekorten van halffabrikaten tot prijsstijgingen van bijvoorbeeld PC’s, smartphones en tablets. ‘De ontwikkelingen in Japan bedreigen de toelevering van componenten’, stelde Ericsson in een verklaring. Behalve een hogere prijs van elektronica zal de kostenstijging er ook toe leiden dat bedrijven hun omzetverwachtingen de eerste helft van 2011 niet halen.

Er zijn geen polls beschikbaar op dit moment

Lees ook:Oplossing voor tekorten door aardbeving Japan
Lees ook:Update effect ramp Japan voor techindustrie (video)
Lees ook:Chipsprijzen stijgen na aardbeving Japan
Lees ook:Situatie Japan vertraagt levering iPad2 verder
Lees ook:Productie iPad2 in problemen door situatie Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.