Oplossing voor tekorten door aardbeving Japan

Met een omzet groei van bijna 150 procent is de markt voor machines die chips produceren weer terug op het niveau van voor de crisis. In 2010 ging er voor 39,5 miljard dollar aan halfgeleidermachines over de toonbank. Dat is 148 procent meer dan in 2009. Koplopers zijn China en Zuid-Korea met een groei van bijna 300 procent en ruim 200 procent.

Mede door die volumetoename kunnen elektronicaproducenten en semiconductorfabrikanten de tekorten aanvullen die zijn ontstaan na de aardbeving in Japan en de daaropvolgende Tsunami.

Flah geheugen

Hoewel bijna alle semiconductorbedrijven in Japan melden dat de ramp gevolgen heeft voor de productie, wordt levering van onderdelen inmiddels overgenomen door bedrijven in de regio. Zuid-Korea produceert bijvoorbeeld flash geheugen vergelijkbaar met het Japanse product en kan op korte termijn de vraag opvangen.

Smartphone

Desalniettemin hebben elektronicafabirkanten SonyEricsson, NEC, Panasonic en Nokia al aangekondigd dat bepaalde modellen mobieltjes voorlopig niet leverbaar zijn. Nokia laat weten constant met leveranciers in gesprek te zijn. De toeleveringsketen is zo ingericht dat er bij calamiteiten snel geschakeld kan worden.

De situatie in Japan leidt er ook toe dat elektronica duurder wordt, zoals gadgets, PC’s en smartphones.  ASML evalueert momenteel of de toelevering van onderdelen hinder ondervindt van de aardbeving in Japan, aldus een woordvoerder tegen Dow Jones Nieuwsdienst. Mede door een dual source-beleid worden er geen grote gevolgen verwacht.

Brancheorganisatie Semi produceert regelmatig een update van de Japanse semiconductorindustrie.

Er zijn geen polls beschikbaar op dit moment

Lees ook:Situatie Japan stuwt onderdelenvraag
Lees ook:Situatie Japan leidt tot tekorten halffabrikaten
Lees ook:Update effect ramp Japan voor techindustrie (video)
Lees ook:Nederlandse internet snelste van Europa
Lees ook:Supersnelle robotmuis (video)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.