ASML krijgt peperdure machines niet aangesleept

ASML, fabrikant van chipsmachines voor de PC-industrie, komt dit jaar op een recordomzet uit.

ASML smal

Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers over het derde kwartaal van dit jaar.

ASML schrijft over het derde kwartaal een omzet van 1,12 miljard euro. Daarmee werd een winst behaald van 269 miljoen euro.

Een jaar geleden werd op een omzet van euro 555 miljoen, nog een kleine 20 miljoen euro nettowinst geboekt.

Omdat voor het vierde kwartaal nog meer orders worden verwacht, spreken analisten van een ‘knaller’. Vooraf hadden we voor het laatste deel van 2010 nooit een ordertoename verwacht, aldus een van hen. Het concern ligt op schema van een omzet 4,3 miljard euro dit jaar, 10 tot 15 procent meer dan het record van 3,8 miljard.

Productie ASML

ASML moet er flink aan trekken om de vraag bij te kunnen houden. ’We nemen per maand tachtig nieuwe mensen aan voor productie en zetten ook onderzoekspersoneel tijdelijk hiervoor in’, aldus topman Eric Meurice.

Het concern verwacht dat eind volgend jaar de productie weer op niveau is omdat dat de nieuwe productiefaciliteit in Veldhoven klaar is.

Daar waar ASML nu de machines niet krijgt aangesleept, wordt er na volgend jaar toch een kentering verwacht. Nu al klinken er sombere geluiden over de chipsmarkt. Voorraden in de industrie stijgen. Marktleider Samsung in het DRam-segment kondigde al aan in het derde kwartaal minder te gaan presteren dan verwacht.

IntelVooralsnog klinkt er alleen maar gejuich uit de sector. Zo presenteerde Intel megalomane omzetcijfers over het derde kwartaal. De  chipsproducent kwam net 7,9 miljard euro uit op de hoogste omzet ooit.

Daar tegenover stond een winst  van bijna drie miljard euro. Cijfers die de onderneming in de hele geschiedenis nog nooit had vertoond.

Lees ook:Kwartaalcijfers ASML: winststijging, zwakkere orderstroom, omzet overschrijdt dit jaar voor het eerst de vijf miljard euro
Lees ook:Kwart minder omzet voor ASML
Lees ook:Na sterke start lonkt voor ASML weer een recordjaar
Lees ook:Resultaten ASML beter dan eigen voorspellingen
Lees ook:Verlies voor Philips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.