Situatie Japan leidt tot tekorten halffabrikaten

De kans is groot dat consumenten de komende maanden meer gaan betalen voor hun smartphone, tablet of PC. Als gevolg van de gevolgen van de aardbeving in Japan en de daaropvolgende Tsunami zullen naar verwachting de prijzen van halffabrikaten stijgen, die kosten worden doorberekend in het eindproduct.

Europese telecom- en chipgiganten als Ericsson, Alcatel-Lucent en STMicroelectronics waarschuwen voor ernstige tekorten aan Japanse halffabrikaten. Er is een gebrek aan geheugenchips, microcontrollers en lcd-panelen. Dat uit zich al in hogere prijzen.

‘De ontwikkelingen in Japan bedreigen de toelevering van componenten’, stelde Ericsson gisteren in een verklaring. Behalve een hogere prijs van elektronica zal de kostenstijging er ook toe leiden dat bedrijven hun omzetverwachtingen de eerste helft van 2011 niet halen.

ASML evalueert momenteel of de toelevering van onderdelen hinder ondervindt van de aardbeving in Japan, aldus een woordvoerder dinsdag tegen Dow Jones Nieuwsdienst.

Lees ook:Situatie Japan stuwt onderdelenvraag
Lees ook:Oplossing voor tekorten door aardbeving Japan
Lees ook:Productie iPad2 in problemen door situatie Japan
Lees ook:Chipsprijzen stijgen na aardbeving Japan
Lees ook:Ramp Japan legt productie Sony lam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.