Mobieltje aan de universele oplader

Een geweldig initiatief, vonden wij het op de redactie van het TechnologieBlog. De samenwerking van 14 GSM-fabrikanten om een universele oplader voor mobieltjes gaan ontwikkelen. De bedrijven en de Europese Commissie maakten dat vandaag in Brussel bekend.

En lang hoeven we niet te wachten. De eurocommissaris voor industrie, Antonio Tajani, kreeg vandaag het eerste exemplaar dat er mede kwam door VVD-europarlementariër Toine Manders die zich ergerde aan het grote aantal verschillende adapters.

De samenwerking van de bedrijven in DigitalEurope moet juist een einde maken aan die enorme diversiteit aan opladers – de Europese Commissie telde al zo’n 30 verschillende.

Met als nadeel dat de oplader elke keer in de prullebal belandt als een consument een nieuw toestel koopt. Jaarlijks in totaal goed voor 51.000 ton afval en onnodige kosten van zo’n 300 miljoen euro.

De veertien fabrikanten die met de universele oplader gaan werken zijn: Apple, Emblaze Mobile, Huawei, LGE, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion, Samsung, Sony Ericsson, TCT, Texas Instruments en Atmel.

Op Apple na hadden alle smartphone-fabrikanten zich al verenigd in het Wireless Power Consortium dat Qi ontwikkelt, een standaard voor draadloos opladen van mobieltjes. LG gaat hier als eerste opladers mee maken, bleek uit een presentatie tijdens de elektronicavakbeurs CES in Las Vegas waar het bedrijf twee draadloze laders liet zien op basis van Qi.

Bent u eindbeslisser?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Universele oplader laadt zonder stroom
Lees ook:Heel Europa aan het snelle internet
Lees ook:Kroes wil 1 grote Europese chipsfabrikant
Lees ook:Europa investeert 300 miljoen in internet van de toekomst
Lees ook:Nokia maakt de groenste mobieltjes

4 reacties op “Mobieltje aan de universele oplader

 1. Patrick

  Erg handig, volgens mij is dit allang zo.
  Elke mobiel heeft op het moment micro usb.

  Zou geen nieuwe mobiel kennen die dit nog niet heeft.

    /  
 2. Jacques

  Kwam er nog eentje tegen: http://www.getpowerpad.com deze zien er erg strak uit en komen ook nog eens uit ons kikkerlandje :)

    /  
 3. Marguerite Tachet

  @Jacques, dank je wel, ik had toevallig dit onderwerp op mijn lijstje staan en vind je dus binnenkort op het TechnologieBlog.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.