Sneller en goedkoper zonnecellen produceren

Zonnecellen die zeker tien keer sneller geproduceerd kunnen worden. Dat kan, heeft promovendus Michael Wank aan de TU Delft aangetoond. Behalve dat die versnelling niet ten koste gaat van het rendement, worden de cellen daardoor ook nog eens goedkoper.

Hoewel elektriciteitsproductie uit zonnecellen een duurzaam alternatief is voor stroom die via fossiele brandstoffen wordt opgewekt, is deze groene stroom vaak duurder dan grijze stroom.

Die hoge kosten hebben onder meer te maken met de eigenschappen van het meest gebruikte zonnecelmateriaal: kristallijn silicium. Amorf silicium zou dit goed kunnen vervangen. Het is wel duurder, maar door een nieuwe productietechniek kunnen zonnecellen goedkoper geproduceerd. Promovendus Wank ontwikkelde daarvoor ETP-CVD (expanderend thermisch plasma chemische damp depositie).

De industrie, kan hiermee snel goedkope zonnecellen maken. Omdat de machines bij deze techniek bovendien kleiner blijven, kunnen de productiekosten van dit type zonnecellen bovendien aanzienlijk omlaag.

Hoe duurzaam is uw bedrijf?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...

Lees ook:Revolutionaire chip zet grafeen op afstand
Lees ook:Producten worden goedkoper door plastic elektronica
Lees ook:Tablets, smartphones en gadgets flink goedkoper geworden
Lees ook:Er zit brood in getijdestroom
Lees ook:Zonnecellen op papier printen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.